Vertigo
Sataa vettä ja kirkonkello soi. Ukkonen jyrisee. Sitten jyrähtää maailmankuulu riffi. Black Sabbathin ensimmäisen levyn ensimmäinen biisi Black Sabbath oli yksi niistä, jotka tekivät minusta sen mikä olen tänä päivänä. Näin kävi monelle muullekin 70-luvun lapselle ja myöhemmin syntyneelle. Kiitos kuuluu pikkusiskon kummitädin veljelle, joka soitti Black Sabbathia ja Blue Öyster Cultia, kun olin vielä sammari-ikäinen.

Black Sabbath julkaisi vuonna 1970 kaksi levyä. Tämä ensimmäinen avasi tien. Paranoid teki bändistä legendaarisen. Ozzy Osbournen bändissä ties kuinka kauan soittanut Zakk Wylde pitää ensimmäisestä Black Sabbath -albumista valtavasti. Niin paljon, että hän äänitti sen uusiksi yhdessä Ozzy-basisti Blaskon ja mm. Queens of the Stone Agesta, Danzigista ja Glenn Hughesin California Breedistä tutun Joey Castillon kanssa.

Jälki on mahtavaa. Ne jotka pelkäävät Wylden vinguttelevan samaan tyyliin kuin Ozzyn kiekoilla, huoli pois. Nyt on tyylikästä. No okei, vähän vinkuu, ei paljon. Soittajan tunnistaa. Huuliharppu soi upeasti. Wylden ääni on yllättävän lähellä Ozzya. Levyn soundit ovat tukevat ja soitto jämäkkää. Meininki ei ole turhan jäykkä. Ei se ollut silloin 50 vuotta sittenkään. Versiot eivät kopioi niitä joita kuullaan Black Sabbathin levyltä. Pikemminkin nyt on haettu sitä samaa energiaa, jota löytyi Birminghamin nelikon varhaisilta keikoilta.

Levyn nimi Vertigo tulee tietenkin Black Sabbathin ensimmäisestä levy-yhtiöstä. Vertigon vinyylien sisärinkiä koristi pyörrekuvio, joka kuvasti aika hienosti maailman liikkumista tai heilumista silloin kun huimaa. Zack Sabbathin Vertigo aiheuttaa liikettä kuulijansa vartalossa. Ei tätä voi aloillaan kuunnella. Varsinkin N.I.B vie mukanaan. Se on vähän alkuperäistä nopeampi.

Vertigo mukailee Black Sabbathin Amerikan versiota. Tuo tarkoittaa, että osa kappaleista esitetään nippuina. Wasp/Behind the Wall of Sleep/Bassically/N.I.B. on yksi kokonaisuus. Toimii. Mukana on vain amerikkalaisille tarkoitettu, pitkälti Iommin soolon ympärille rakennettu, Wicked World. Euroopan painoksen Crow-coveria Evil Woman ei kuulla. A Bit of Finger/Sleeping Village/Warning on kakkospuolen isompi kokonaisuus. Tämän julkaisun yhteydessä pitää puhua A- ja B-puolesta. Vertigon voi hankkia omakseen vain vinyylinä. Jos on ihan pakko myös CD löytyy. Suoratoistopalveluihin tämä ei tule. Hienoa toimintaa! Ostan. Osta!

Tero Honkasalo

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit