Roots In The Sky
Innstuin jatsiin ensimmäisen kerran 90-luvun lopulla ollessani 30+. Seuraavan 20 vuoden aikana genren levyjen määrä omassa hyllyssäni ei juurikaan kasvanut mutta kirjaston ja suoratoiston tarjontaa hyväksikäyttäen tietämykseni siitä lisääntyi hienokseltaan.

Keväällä 2020 sain vihdoinkin hankittua oikeasti ensiluokkaisen (mutta ei sentään auton hintaisen) levysoittimen. Koin että voisin hankkia myös laadukkaita äänilevyjä. Kuten vaikka tämän 2018 Speakers Cornerin tekemän täysin analogisen uusintapainoksen.

Olen jatsin kuunteluni on painottunut selkeästi 50-luvun puolen välin hard bopin nostamien artistien levyihin. Aiemmin kuuntelin myös fuusiota, mutta Oregonin esittämää musiikkilajia ei hyllystäni ole aiemmin löytynyt. Ensikuuntelun perusteella olen tehnyt hyvän hankinnan. Palaan kirjoitukseen kun kuuntelen sen seuraavan kerran.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaalisiin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen kuitenkin vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka 1992 perustettu saksalinen Speakers Corner Records on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. Yhtiö perustettiin silloin kun LP-levyt katosivat ja minä monien muiden idioottien tavoin myin omani. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sen valmistamiseen vaadittavaa taitoa. Vaikka julkaisutoiminta on toki heille bisnestä se tuntuu sydämessäni silti lähes kulttuurityöltä. Laadukkaasti masteroitu musiikki prässättynä paksulle vinyylille, joka on vahvassa levypussissa laadukkaan levykotelon sisällä lämmittää aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 25.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit