Presents Charles Mingus
Charles Mingus ja hänen bändillä oli pitkä esiintymisputki ennen Presentsin äänityksiä ja materiaali oli kaikille soittajille tuttua. Eli jos puhutaan vapaasta jatsista niin tässä tapauksessa biiseillä on olemassa selkeä runko, mutta soittajat improvisoivat niillä. Lopputulos on kiinnosta ja ensikuuntelun pohjalta osaan sanoa että tähän levyyn tulen palaamaan vielä useasti. Erityisesti saman vuoden keväällä New Yorkiin muuttanut ja bändiin liittynyt multi-instrumentalisti Eric Dolphy on levyllä huimassa vedossa. Hän soittaa jo toukokuussa äänitetyllä Pre-Birdillä, mutta ison orkesterin levyllä hän hiukan "hukkuu", mutta Presentsillä hänen altto ja bassoklarinetti ovat keskiössä yhdessä Ted Cursonin trumpetin kanssa.

Oma musiikkiharrastukseni syttyi teininä 1970-luvun lopulla analogisen aikakauden loppupuolella. Melko pian sen jälkeen LP-levyjen takakansissa alkoi näkyä sanat "digital recording". Muutama vuosi myöhemmin levyt vaihtuivat digitaaliin. Innostuin uudesta aikakaudesta valtavasti ja alle kaksikymppisenä ensimmäisten joukossa hankin CD-soittimen. Tuosta ajasta on nyt kulunut jo 35 vuotta.

Tätä kirjoittaessani kuuntelen vinyylilevyltä analogisesti äänitettyä musiikkia, jonka 2002 perustettu englantilainen Pure Pleasure Records on uusintaprässännyt alkuperäisistä analogisista masternauhoista. Yhtiö perustettiin aikana, jolloin LP-levyt olivat kadonneet lähes kokonaan eikä uudesta buumista ollut pienintäkään merkkiä, ja jolloin itse monien muiden idioottien tavoin olin myynyt omani. Nyt, 55-vuotiaana tuntuu hienolta että joillakin on ollut uskoa analogiseen ääneen, ja että he ovat vaalineet sitä. Vaikka se on heille bisnestä, se tuntuu silti lähes kulttuurityöltä. Laadukkaasti masteroitu musiikki prässättynä (Saksassa) paksulle vinyylille, joka on vahvassa levypussissa laadukkaan levykotelon sisällä lämmttää aivan kuten nähdessäni jokin aika sitten arvatenkin suurella vaivalla entisöidyn vuoden 1968 Ford Mustangin.

Petri Myllylä / 08.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit