Paranoid
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 130. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Paranoid ei ehkä ole niin svengaava ja improvisoitu kuten edeltäjänsä, mutta laulunkirjoittamisen saralla bändi otti merkittävän harppauksen eteenpäin. Sille tuntuu olevan selvä millainen heidän formaatti on sillä levy on todella ehyt kokonaisuus. Kyseessä on hardrockin yksi peruskivistä, levy, joka kuuluu jokaisen levyhyllyyn. War Pigs on yksi kaikkien aikojen pelinavaus. Biisi oli 1970 äärettömän ajankohtainen Amerikan laajentaessa tuolloin Vietnamin sotaa. Mielenhäiriöstä kertova Paranoid äänitettiin levyn viimeisenä biisinä ja siitä tuli kuin vahingossa bändin tunnetuin biisi. Ja kun kaikki muutkin biisit ovat loistavia, kyseessä on albumi, jota on mahdoton vastustaa. Jos ylipäätään pitää kitaraorientoituneesta bluespohjaisesta musiikista, Paranoid uppoaa kuulijaan kuin kuuma veitsi voihin. 

Paranoid kuuluu niiden levyjen joukkoon, joka tulisi kuunnella vinyylinä. Itselläni on siitä 2001 painos, mutta vuoden 2009 tuplalevyy on kuuleman mukaan tätä laadukkaampi. Kuuntelen levyä kuitenkin enemmän työmatkoilla CD:nä. Tilasin 2004 Amerikasta Black Box nimisen laatikon, joka sisältää kaikki Ozzyn aikakauden kahdeksan levyä remasteroituna alkuperäisistä masternauhoista, 80 sivuisen kirjan sekä DVD:n. Suosittelen tämän laatikon hankintaa kumminkin vain hardcore faneille. Samalla tavalla Euroopassa vuonna 2009 julkaistu hintava Deluxe Edition on suunnattu sekin tosifaneille. Kakkoslevyllä on DVD, jossa on levyn vuonna 1974 valmistuneen 4-kanava miksauksen päivitys 5.1 aikaan. Tätä en ole kuullut enkä ole sitä edes kiinnostunut. Mutta julkaisun kolmas levy on kiinnostava. Siinä on nimikappaleesta ja Planet Caravanista vaihtoehtoversiot eri sanoituksilla. Varsinkin Paranoid kuulostaa "väärillä" sanoituksilla hassulta ja oudolta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit