Art Blakey: Just Coolin'
Blue Note -levy-yhtiön toinen omistaja, tuottaja Alfred Lion tunnettiin pyrkimyksestään julkaista vain ensiluokkaista musiikkia. Varsinkin 1950- ja 60-luvun jatsilevyt syntyivät useasti yhden päivän sessioissa joten niihin ei sitoutunut suuria summia tuotantorahaa. Alfredin bisnes ei siis kaatunut vaikka yksittäisen session nauhat jätettiin käyttämättä ja työnnettiin nauhavarastoon. Alkuperäiset omistajat myivät yhtiönsä 1965 Liberty Recordsille, jonka taasen United Artists osti 1971. Jälkimmäisen omistuksen aikana vanhoja sessioita alettiin vihdoin julkaista. Tämä toiminta kiihtyi selkeästi 1979 kun EMI otti yhtiön ohjat käsiinsä. Heiltä kesti silti yli 40 vuotta julkaista Art Blakeyn 08.03.1959 sessiota.

Kevääseen 1959 mennessä Art Blakey oli johtanut yksin kolme vuotta Jazz Messengersiä sen jälkeen kun pianisti ja bändin keulakuva Horace Silver oli lähtenyt soolouralle. Jälkimmäisen ollessa vielä bändissä sen tenorisaksofonisti Hank Mobley oli äänittänyt ensimmäisen liideri sessionsa ja oli vain hetken kysymys milloin hän jättäisi kokoonpanon. Kesän Newport keikalla hän oli vielä mukana mutta ei enää heinäkuun lopun studio sessiossa (missä bändi äänitti ranskalaisen elokuvan soundtrackin).

Kun yli 60 vuotta sitten äänitetty sessio putkahtaa levykauppaan kiiltäväkantisena LP:nä herää kysymys miksi vasta nyt. Tähän en ole saanut itse vastausta. Mutta kun session musiikki on bändille tyypillistä ja äänityksen taso perinteistä Rudy Van Gelderin hyvää tasoa, ei tällaista albumia voi jättää ostamatta.

Petri Myllylä / 23.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit