Wide Awake (In My Dreamland)
Jeff Scott Soto tuli tutuksi Yngwie J Malmsteenin parilta ensimmäiseltä soololevyltä. Nehän olivat ne parhaat. Rokkasivat kunnolla! 80-luvun puolessa välissä bändissä soitti myös erittäin lahjakas ruotsalainen basisti Marcel Jacob. Malmsteenin kokoonpano muuttui, ja muuttuu edelleen, usein. Soton ja Jacobin siirtovuoro tuli. Kavereilla synkkasi niin paljon, että perustivat Talismanin. Se on parhautta ruotsalaisen melodisen hevin saralla. Sekä Soto että Jacob ovat kovia melodioiden ja harmonioiden ystäviä. Kitaristit Talismanissa olivat aina kovia. Heistä Fredrik Åkesson vaikuttaa nykyään Opethissa. Talisman oli vähän kuin Europe, mutta vielä kaupallisempaa. Rokkasi silti kunnolla! Jäi pienen piirin salaisuudeksi. Tietäjät tietävät, hyvin harva muu. Mitä tämä kaikki kuuluu tähän Soton soololevyyn?

Hyvä kysymys. Ihan asiallinen. Perusteltu. Selitän. Kun laitoin levyn ensimmäistä kertaa soimaan, oli olo kuin olisin pöllähtänyt huoneeseeni joskus 80-luvun lopulla. Menevät Someone To Love, Mystified ja varsinkin sinkkuna julkaistu Love's Blind ovat kuin suoraan Talismanin levyiltä. Rokkaavat kunnolla. Soto on tuttu pätkäduuneista. Ei ollut hänen syynsä, että työ Journey-solistina päättyi liian pian. Without You on osoitus, että tuollainen amerikkalainen balladiosasto onnistuu myös. Onhan köörejä. Vaan ei liikaa hattaraa. Lesson Of Love rokkaa taas kunnolla. Paper Wingsin riffi tuo mieleen Malmsteenin neljännen levyn. Samaa voi sanoa hieman myöhemmin kuultavasta Desperatesta. Oi kun joku kirjoittaisi Yngwielle biisejä. Funk oli aina läsnä Talismanin levyillä. Love Will Find A Way on suosikkini. Extremen Nunolle voi lähettää ihan vähän rojalteja. Between The Lines olisi ollut kotonaan Whitesnaken 90-luvun levyllä. Living In A Dream rokkaa taas kunnolla. Wide Awake (In My Dreamland) ja jo mainittu Desperate ovat levyn raskainta antia. Samalla noissa kahdessa on eniten tunnetta ja tunnelmaa.

Tuo Talisman-mielleyhtymä jäi vaivaamaan. Voiko tuo ajatus olla vain minun päässäni. Kysyin asiasta sävellys- ja tuotantovastuussa olleelta Alessandro Del Vecchiolta. Kyllä. Levy on hänen näkemyksensä siitä mitä Talisman olisi 2020. Marcel Jacob olisi ylpeä. RIP.

Tero Honkasalo

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit