Live At Monterey (DVD & CD)
Jimi Hendrix oli useimmille amerikkalaisille kuulijoille tuntematon kesällä 1967. Esikoissingle Hey Joe ei ollut herättänyt amerikkalaisissa suurta kiinnostusta sillä se oli liian kaukana ajan hengen mukaisesta flower power -popmusiikista. Mustien radioasemille se oli taasen liian äänekäs. Kolmipäiväisen Montreyn Popin järjestelytoimikuntaan kuuluneet brittimuusikot Paul McCartneyn johdolla puolsivat voimakkaasti Jimin esiintymistä todella isoksi kasvaneessa tapahtumassa vaikka kitaristi ei tuolloin ollutkaan vielä iso tähti. Paikalla olivat myös äänitys- ja kuvausryhmät joten tapahtuma on siirtynyt jälkipolville. 

Experience tuli lavalle sunnuntai-iltana The Whon ja Gradful Deadin jälkeen eli bändin esiintymispaikka ei taatusti ollut helpoin mahdollinen. Esikoislevyn biisien lisäksi setissä on Jimiä innoittaneiden muusikoiden kappaleita, joista Bob Dylanin Like A Rolling Stone ja kolmen vartin keikan päättävä, Chip Taylorin Wild Thing ovat molemmat keikan parhaimmistoa. Pete Townshend oli rikkonut kitaransa ja Keith Moon potkinut rumpunsa lavalta, joten kalifornialaiset hipit olivat saaneet ihmetellä englantilaisten agressiivisuutta ja väkivaltaista käytöstä. Jimin piti pistää tietysti paremmaksi ja Wild Thing päättyi miehen kuuluisaan rakasteluun Fender Stratogaster -kitaransa kanssa, ensiksi seisaaltaan kaksikerroksisen Marshall-kaiuttimen kanssa ja sitten yleisön edessä lavan etuosalla. Lopuksi Jimi ruiskuttaa jalkojensa välistä Zippo-bensaa kitaransa päälle ja tuikkaa sen tuleen. Elokuvaohjaajan D.A. Pennebakerin kuvausryhmä sai poimittua yleisön joukosta muutaman hyvän lähikuvan, jossa katsojat olivat huuli pyöreänä. Ehkä ihastuksesta, mutta aivan varmasti myös hämmästyksestä.  

Neljä setin biisiä ehditiin julkaista kuukautta ennen Jimin kuolemaa albumilla Historic Performances Recorded at the Monterey International Pop Festival, jonka kakkospuolella on viisi biisiä Otis Reddingin setistä. Experiencen ensimmäinen USA-keikka julkaistiin kokonaisuudessaan vasta vuonna 1986 nimellä Jimi Plays Monterey. Live At Monterey on sen rinnakkaisjulkaisu, jonka ääniraidan tuottaja Eddie Kramer miksasi uudelleen. Alkuperäisen 1986 ja 2007 miksauksen ero ei kuitenkaan ole dramaattinen. Videolta puuttuu biisi Can You See Me siitä yksinkertaisesta syystä, että sen aikana kuvausryhmä piti tupakkatauon ja vaihtoi kameroihin uudet filmikelat. DVD:llä on mukana paljon 80-luvulla tehtyjä aikalaishaastatteluita, jotka taustoittavat tapahtumaa sekä sen merkitystä Hendrix'in Amerikan valloituksessa. Blu-ray julkaistiin 2008 ja siinä on mukana lisää historiaa festivaalista sekä Jimin esiintymisestä vaihtoehtoisia kameran kuvakulmia. 

Pidän alkuperäisten analogisten äänitysten analogisesta kuuntelusta joten ostin itselleni keikan vinyylijulkaisun. Todennäköisesti se on kuitenkin tehty digitaalisesta materiaalista. Levy soi hyvin, ja vaikka keikkaa ei voi pitää kitaristin uran parhaimpana, julkaisu kuuluu Jimin livetaltiointien perusteoksiin.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit