Reign in Blood
 

En ostanut tätä levyä omakseni vielä vuonna 1986, kun se ilmestyi. Kaverini äänitti sen minulle. Kasetin a-puolella oli W.A.S.P:n Inside the Electric Circus. Hevi oli heviä, eikä genrellä ollut niin paljon väliä. Hyvä oli hyvää ja W.A.S.P. ei enää ollut. Sen levyn kannessa oli varoitustarra sanoituksista. Slayerin levyn kansi oli itsessään varoitus. Toisaalta se oli kutsu.

1986 keväällä oli ilmestynyt Metallican Master of Puppets ja syyskuussa Megadeth pukkasi ulos Peace Sells...But Who's Buyingin. Pidin noista valtavasti. Slayer oli tuttu, muttei ihan yhtä kova kuin edellä mainitut sekä Anthrax ja luonnollisesti Motörhead. Slayerin edellinen levy Hell Awaits on hieno, mutta aavistuksen vanhanaikainen. Olin vähän epäileväinen.

PMRC oli huolissaan Slayerin sanoituksista. Ehkä vähän tuottaja Rick Rubinin levy-yhtiökin. Varsinkin Angel of Death -niminen kappale sai huomiota. Se olisi pitänyt kieltää. Vaan miksi? Biisi kertoo varsin yksityiskohtaisesti natsilääkäri Josef Mengelen tekemisistä Auschwitzin keskitysleirillä. Olisi uhrien muiston vähättelyä kieltää aiheesta laulaminen. 

Levyn loputkin sanoitukset mässäilevät verellä. Kaikenlaista murhaamista sitä onkin. Tom Araya sylkee sanoja niin nopeasti, ettei niistä välttämättä edes ota selvää. Tunnelma on pelottavampi kuin itse tekstit. Aika hyvin ne silti palautuvat kuunnellessa mieleen. On tekstejä joskus tutkittu.

Reign in Blood oli demo-vaiheessa hitaampi. Bändi soitti vielä vanhalla tyylillään. Rubin halusi levystä tiukan paketin. Soittoa piti tiukentaa ja nopeuttaa. Se tarkoitti sitä että riffejä ei jyystetty turhaan, vaan vain sen verran kuin oli tarpeen. Lopputulos on klassikko. Postmortem, Jesus Saves, Rainin Blood lienevät ne kovimmat raidat Angel of Deathin jälkeen. 

Hassua, että seuraavan vuoden kiertueellaan Slayer lämmitteli juurikin W.A.S.P.ia.

Nykyään kuuntelen Reign in Bloodia vuoden 1998 uudelleenjulkaisu CD:ltä. Sillä on kaksi bonus-kappaletta, uudelleen miksattu Criminally Insane ja Aggressive Perfector, joka on vanha biisi, jota on käytetty aiemmin esim. Haunting the Chapel -EP:n bonuksena. Reign in Bloodin kunnollinen uudelleen julkaisu olisi paikallaan.

 

Tero Honkasalo

 

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit