Elton John
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 353. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Tutustuin Elton Johnin musiikkiin laajemmin vasta viisikymppisenä 10-vuosikymmenellä. Toki jo lapsena 70-luvulla hänen hahmo oli osunut silmään naapurin teinityttöjen huoneiden seinällä ja pöydillä lojuneista nuorilehtien sivuilta. Olin hankkinut vinyylihyllyyni jo useamman artistin levyn kunnes innostuin hankkimaan osaksi samoja levyjä SACD:nä. Vaikka marginaaliin jäänyt formaatti sisältää (useasti) myös teoreettisesti CD:tä laadukkaammassa muodossa olevan stereo miksauksen, en oikein usko kykeneväni kuulevani sen ja CD:n välistä eroa. Olenkin hankkinut vain sellaisia SuperAudio CD-levyjä, jotka sisältävät albumista monikanavaisen miksauksen.

Sain tänään postissa Amerikasta tilaamani Elton John SACD. Valikoimiini hankkimat monikanavaiset levyt ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta sellaisia albumeja, joiden stereo (ja joidenkin mono) miksaukset ovat itselleni hyvin tuttuja. Elton John tekee tässä selvän poikkeaman. Tuntui hyvin oudolta laittaa moninormisoittimen levykelkkaan 51 vuoden ikään ehtinyt Elton Johnnin uran toinen levy ja kuunnella se ensimmäisen kerran ja samalla monikanavaisesti. Olihan selvä että kukaan Lontoon Trident studiolla tammikuussa 1970 levyntekoon osallistunut ei ajatellut että siitä 33 vuotta myöhemmin tullaan sellainen tekemään. Elton John ei ole osallistunut uuden miksauksen tekemiseen, mutta olen ymmärtänyt että hän on niistä jokaiseen oman hyväksytty-leiman lyönyt. Ja mikä on ollut hyväksyä näin laadukasta työtä. 

Petri Myllylä / 25.02.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit