Robert Plant & Alison Krauss: Raise The Roof
En tuntenut Alison Kraussia vuonna 2007 kun hänen ja Robert Plantin ensimmäinen yhteinen levy Raising Sand ilmestyi. Minulla on ollut sen jälkeen 14 vuotta aikaa tutustua hänen musiikkiin mutta ainoa häneltä kuulemani levy on Led Zeppelin legendan kanssa tehdyn levyn jälkeen ilmestyneen kokoelma. Ehkä joskus...

Raising Sand oli taloudellisesti ja taiteellisesti käsittämättömän iso albumi, joka sai valtavasti suitsutusta ja on yhä lähes maaginen albumi. Ajatus lähteä lähes samalla porukalla tekemään uutta levyä ei taatusti ollut helppo ja ehkä siksi uusintakierrosta saatiin odottaa näin kauan. Raise The Roof on tematiikaltaan edeltäjänsä kaltainen. Mukana on jälleen biisit Alain Toussaintilta sekä Evelyn Brothersilta, mutta muut 11 biisiä tulevat folk/country/americana tekijöiltä sekä yksi Plantin ja Burnett'in yhteistyönä.

Itseäni ärsyttää suunnattomasti se että yli kaksi kertaa CD:tä kalliimpi perus-LP ei sisällä kaikkia julkaistuja biisejä. Levystä on kaupan kaksi CD versiota, joista pari euroa kalliimpi, n. 21 euroa maksanut kovakantinen sisältää 14 biisiä. Euroopassa vinyyliostajille ei ole tarjolla tätä täyspitkää versiota vaan he (minä mukaan lukien) saavat 37 eurolla vain 12 biisin verran materiaalia. Totaalisen kypsänä tilanteeseen tilasin amerikkalaiselta myyjältä kuusi kappaletta sikäläisessä Target kaupassa myynnissä olevaa 14 biisin mittaista levyä. Ajattelin näin auttavani viittä muuta eurooppalaista fania, jotka haluavat hyllyynsä laajemman painoksen.

Digitalisaatio on muuttanut musiikki maailmaa viime vuosina. Samalla kun eurooppalaiselle vinyyli fanille ei ole tarjolla 14 kappaleen versiota, Applen suoratoistapalvelu tarjoaa kuunneltavaksi tilaajilleen kaikki 14 biisiä joko pakkaamattomana stereona tai pakattuna monikanavaisena Atmos miksauksena. Vaikka kuuntelen enimmäkseen mono- ja stereo-LP:tä, harrastan myös monikanavaääntä. Kuuntelutuolin ympärille virittämäni 14 kaiutinta saavat kuitenkin olla melko rauhassa sillä Raise The Roofin Atmos miksaus on tehty kohtuullisen konservatiivisesti. Uskon että amerikkalainen vinyyli tulee tämän levyn kohdalla olemaan se, jota tulen useimmiten kuuntelemaan. Levystä on luonnollisesti prässätty noin puolitusinaa eri väristä vinyyliä joista osa on tilaamani Target LP:n tavoin myös eri värisissä kansissa.

Petri Myllylä / 30.12.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit