The Montreux Years
Montreux Jazzin vuonna 1967 perustanut Claude Nobs kertoi eläessään että sai vastahakoiset artistit suostumaan keikkojensa taltioimiseen sillä että vaikka artisti itse ei moisesta välittäisi, hänen lapsenlapset ja musiikin seuraajat arvostavat sitä että sveitsiläisen festarin keikka on taltioita. Vuosikymmenien aikana Nobs sai kasaan valtavan ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokoelman eri musiikkigenreistä tulevien muusikoiden esityksiä. 

Montreux Years on festivaalin ja BMG:n elokuussa 2021 lanseeraama yhteinen ponnistus tuoda markkinoille aiemmin julkaisematonta materiaalia. Useat ensimmäisistä julkaisuista on laajempia CD muodossa mutta Muddyn tapauksessa molemmat formaatit sisältävät 12 biisin kattauksen. Olen usein kritisoinut sitä että livelevy kasataan useammasta keikasta. Jos vielä levyn musiikki tulee eri aikakausilta, ja kuten tässä tapauksessa toisistaan poikkeavien kokoonpanojen soittamana, jätän usein levyn kaupan hyllylle. Näin kävi esimerkiksi kymmenen vuotta sitten julkaistulle Luther Allisonin neljästä Montreux keikasta kasatulle CD:lle.

Lukija ehkä ymmärtää että olen ostanut Muddy Waters Montreux Years'in, ja näin se on. Olisi mukava väittää olleensa aina oikeassa että ei kolmesta eri bändin kanssa soitetusta keikasta voi saada yhtenäistä ja laadukasta julkaisua. Mutta minun on pakko sanoa että tämä kokonaisuus pyörii kuitenkin niin Muddyn ympärillä että en häiriinny lainkaan että kitaristi Luther "Guitar Junior" Johnson aloittaa levyn 1977 äänityksellä, Buddy Guy jatkaa levyä 1974 tallenteella jonka jälkeen mennään vuoteen 1972 jolloin Muddy vieraili ensimmäisen kerran Montrux'ssä ja kitaran varressa oli hänen lisäksi Louis Myers.

Petri Myllylä / 04.01.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit