The Blues Album
"Voi kun tuli tämä pandemia, mitä tehdään?", voisi kuvitella käyneen brittilähtöisen kitaristin mielessä kun keväällä 2020 kalenteri tyhjeni keikkojen siirryttyä hamaan tulevaan. Joanne Shaw Taylor kävi keskustelua hyvän ystävänsä Joe Bonamassan kanssa ja ajatustenvaihdon jälkeen kaikilla oli aikaa myös toteuttaa unelma blues cover albumista. 

The Blues Album ilmestyi suoratoistopalveluun kuukausia ennen kuin vinyyli saatiin markkinoille (tyypillinen 2021/22 ongelma) joten ehdin kuunnella levyn useampaan otteeseen automatkoilla ennen oman fyysisen levyn saamista. Olin huojentunut kun ymmärsin että kyseessä ei ole kymmeniä kertoja coveroitujen genren suurimpien biisien kierrätystä vaan joukossa on varsin paljon harvinaisempaa ja harvemmin kuultua materiaalia.

A-puolen avaa yksi levyn tunnetuimmista kappaleista, Peter Greenin kirjoittama ja Fleetwood Macin 1968 Mr. Wonderful LP:n avaava Stop Messin' Round. Toisena kappakeena kuulktava Stax-artisti Little Miltonin alkujaan 1971 julkaisema It That Ain't A Reason oli itselleni uusi tuttavuus. Otis Rushin Double Trouble kelpasi Stevie Ray Vaughanin bändin nimeksi ja kun biisi ilmestyi 1959 sen kääntöpuolella oli biisi Keep On Lovin' Me, joka kuullaan Joannen albumnin kolmantena raitana.

James Ray'n 1961 julkaisema, levyn neljäs biisi If You Gotta Make Fool Of Somebody on coveroitu yli 40 kertaa mutta itselleni niistä on tuttu oikeastaan vain Aretha Franklinin 1969 äänitys. Yksi tällaisen cover albumin hienoimmista asioista on löytää itseltä ohi menneitä hienoja biisejä. Yksi tällainen on John Hiattin, Nick Lowen, Ry Cooderin ja Jim Keltnerin 1992 yhteislevylle tekemä Don't Go Away Mad. A-puolen päättää levyn toisen tuottajan ja julkaisusta vastaavan yhtiön omistajan Josh Smithin originaali Scrps Vignette.

Vinyylin kääntöpuolen starttaa Albert Kingin Elvis tribuutti ja Lovejoy albumien välissä 1970 julkaisema single Can't You See What You're Doing To Me. Sen perään kuullaan vielä harvinaisempi löytö on Maurice Dollisonin tekemä Let Me Down Easy, jonka ainakin Spencer Davis Group on coveroinut aiemmin. Fabulous Thunderbirdsin viidenneltä levyltä Tuff Enuff on poimittu Two Time My Lovin'. Levyn päättää hiukan poikkeuksellisesti kaksi Don Covay'n biisiä.

Petri Myllylä / 04.01.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit