Lontoo 24.2.1969
Jimi Hendrix Experience ei ollut esiintynyt Lontoossa yli vuoteen joten bändin kaksi esiintymistä pääkaupungin kuuluisalla Royal Albert Hall'in lavalla helmikuussa 1969 herätti brittiyleisössä suurta kiinnostusta. Jimi buukasi bändilleen Lontoosta studioaikaa varmistaakseen että riitaisi trio olisi taatusti huippuvireessä kun ensimmäinen keikka äänitettäisiin ja kuvattaisiin. Näitä 16. ja 17.2.1969 studioäänityksiä on sittemmin käytetty useilla Hendrix'in perikunnan julkaisemilla levyillä.

Olen lukenut jostakin että bändin ensimmäisen illan kuvaus kärsi valon puutteesta ja että tällä toisella keikalla valaistusta olisi selvästi lisätty. Cream kuvasi samassa paikassa neljä kuukautta aiemmin oman jäähyväiskeikkansa joka kärsii sekin turhan pimeästä lavasta.

Tuottaja Eddie Kramer, äänittäjä Wally Heider ja Jimi äänittivät tämän lisäksi kaksi USA:n keikkaa, mutta suunniteltua livelevyä ei miksaussessioista huolimatta saatu julkaistua. Pari vuotta myöhemmin julkaistuilla Experience ja More Experience levyillä on illan setistä yhteensä noin tunnin verran materiaalia. Hendrix'in perikunnan puolesta hänen bisneksiään hoitava John Mc Dermott on väläytellyt mahdollisuutta julkaista Royal Albert Hall'in keikka kitaristin syntymän 70-vuotis juhlan kunniaksi vuonna 2012. 

Experience oli tämän keikan aikoihin hajoamispisteessä Jimin ja basisti Noel Reddingin huonon henkilökemian johdosta. Myös Jimin ja hänen mentorin Chas Chandlerin työsuhde oli myös päättymässä. Nämä ongelmat eivät kumminkaan kuulu bändin soitossa vaikka on väärin sanoa tämän keikan olevan aivan bändin parhaimmasta päästä. Tosin vertailukohtia ei juuri ole sillä bändi soitti harvoin näin pitkiä (108 min) keikkoja. En osaa sanoa miksi Jimin perikunta ei ole tätä keikkaa vielä julkaissut, mutta väite että Jimi ei pärjäisi myöhempien aikojen kitarasankareille livetilanteessa saa tämän keikan myötä vastaväitteen.

The Last Experience 3CD on ensimmäinen julkaisu, jossa on koko keikan lisäksi myös soundcheck.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit