Lontoo 24.2.1969
Jimi Hendrix Experience ei ollut esiintynyt Lontoossa yli vuoteen joten bändin kaksi esiintymistä pääkaupungin kuuluisalla Royal Albert Hall'in lavalla helmikuussa 1969 herätti brittiyleisössä suurta kiinnostusta. Jimi buukasi bändilleen Lontoosta studioaikaa varmistaakseen että riitaisa trio olisi taatusti huippuvireessä kun ensimmäinen keikka äänitettäisiin ja kuvattaisiin. Näitä 16. ja 17.2.1969 studioäänityksiä on sittemmin käytetty useilla Hendrix'in perikunnan julkaisemilla levyillä.

Olen lukenut jostakin että bändin ensimmäisen illan kuvaus kärsi valon puutteesta ja että tällä toisella keikalla valaistusta olisi selvästi lisätty. Cream kuvasi samassa paikassa neljä kuukautta aiemmin oman jäähyväiskeikkansa joka kärsii sekin turhan pimeästä lavasta. Yli 50 vuotta vanha kuva- ja äänimateriaali on päivitetty nykyajan vaatimusten mukaiseksi ja keikka esitettiin kertaalleen syksyllä 2019 Royal Albert Hallissa. Veikkaan että muutaman vuoden kuluttua se ilmestyy vihdoinkin. Hendrix'in perikunnan puolesta hänen bisneksiään hoitava John Mc Dermott väläytteli lähes 10 vuotta sitten mahdollisuutta julkaista keikka kitaristin syntymän 70-vuotis juhlan kunniaksi vuonna 2012.

Tuottaja Eddie Kramer, äänittäjä Wally Heider ja Jimi äänittivät tämän lisäksi kaksi USA:n keikkaa, mutta suunniteltua livelevyä ei miksaussessioista huolimatta saatu julkaistua. Pari vuotta myöhemmin julkaistuilla Experience ja More Experience levyillä on illan setistä yhteensä noin tunnin verran materiaalia. 

Experience oli tämän keikan aikoihin hajoamispisteessä Jimin ja basisti Noel Reddingin huonon henkilökemian johdosta. Myös Jimin ja hänen mentorin Chas Chandlerin työsuhde oli päättymässä. Nämä ongelmat eivät kumminkaan kuulu bändin soitossa vaikka on väärin sanoa tämän keikan olevan aivan bändin parhaimmasta päästä. Tosin vertailukohtia ei juuri ole sillä bändi soitti harvoin näin pitkiä (108 min) keikkoja.

Kolmen CD:n mittainen bootleg The Last Experience on ensimmäinen julkaisu, jossa on koko keikan lisäksi myös soundcheck.

Petri Myllylä 26.12.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit