Thelonious Monk / Sonny Rollins
Moottoritiellä matkalla studiolle tapahtunut auto-onnettomuus johti lähes koko 13.11.1953 iltapäiväsession peruuntumiseen. Thelonious Monk ja Sonny Rollins saapuivat kello 12 suunniteltuun sessioon vasta kolmelta, mutta yllättäen nauhalle ennätettiin silti saada kolme biisiä. Ne julkaistiin seuraavana vuonna 10-tuumaisella nimeltä Blows For LP. Biisi Friday The Thirteenth on kokoelman ainoa biisi tästä sessiosta.

Prestige Records ei ollut ensimmäisten joukossa siirtymässä 10-tuumaisista LP-levyistä valtavirraksi tulleeseen, ja asemansa johtavana vinyyliformaattina olevaan kaksitoistatuumaiseen. Vuonna 1956 siirtymä oli selvä ja yhtiö pukkasi markkinoille myös tämän kahden ison nimen yhteislevyn. Varsinkin vuosina 1956 ja 1957 markkinoille ilmestyi paljon levyjä, joita voi kutsua kokoelmiksi. Joko kaikki tai suurin osa niiden sisällöstä oli aiemmin julkaistu joko 10- tai 7-tuumaisilla.

Theolonious Monk Trio äänitti syyskuussa 1954 session, jossa taltioitut biisit ilmestyivät tuoreeltaan 10" LP:llä Theolonious Monk Plays. Näistä tälle LP:lle on laitettu Work ja Nutty. Trion muut jäsenet olivat rumpali Art Blakey ja basisti Percy Heath. En ihan ymmärrä levy-yhtiön logiikkaa miksi se julkaisi Monkin ja Rollinsin yhteislevyn, jonka viidestä biisistä vain kolmella molemmat miehet ovat mukana. Olihan yhtiö julkaissut kaksikolta yhteensä kuusi biisiä, jotka olivat ilmestyneet kahdella 10-tuumaisella. 

Biisit the Way You Look Tonight ja I Want To Be Happy tulevat Monkin ja Rollinsin lokakuun 1954 yhteisestä sessiosta. Siitä 1955 julkaistu 10-tuumainen Sonny Rollins And Thelonious Monk olisi sisältänyt myös biisin More Than You Know.

Petri Myllylä / 06.02.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit