Valleys Of Neptune
Sisäisesti ristiriitainen Jimi Hendrix Experience palasi helmikuussa 1969 Lontoon Olympic studioille aloittaakseen uuden levyn äänitykset. Neljä kuukautta aiemmin bändi oli yrittänyt puristaa itsestään irti Jimin tekemän sopimusrikkomuksen velvoittamaa levyä, mutta tuolloin se ei saannut aikaiseksi kuin muutaman biisiaihion. Ilman tuottaja Chad Chandleria Jimin studiotyöskentely ei ollut järin tehokasta vaan perfektionistiin taipuvainen kitaristi ei kokenut juuri minkään biisin olevan valmis vaan halusi palata niihin uudestaan ja uudestaan. Riitaisten Lontoon sessioiden jälkeen bändi palasi New Yorkiin, jossa suunnitellun levyn äänitykset jatkuivat Olmstead Recording ja Record Plantin studioilla. 

Mitään kevään 1969 studioäänityksistä ei kuitenkaan julkaistu Jimin elinaikana. Hänen ja basisti Noel Reddingin välit olivat katkenneet jo aiemmin, ja suunnitellun tulevan levyn sessioihin osallistui paljon vierailevia muusikoita. Yksi heistä oli Jimin vanha armeija- ja soittokaveri Bill Cox, jonka Jimi halusi bändiinsä Reddingin tilalle. Experiencen hajottua lopulta kesäkuussa, kevään äänitykset jäivät studioiden hyllyihin keräämään pölyjä. Näistä nauhoituksista kasattiin lopulta Jimin "uusi" levy, Valleys Of Neptune. Lähtökohta ei siis ole kovin kaksinen.

Valleys Of Neptunen avaa hienolla tavalla Jimin huhtikuussa 1969 äänittämä uusi versio Stone Free'stä. Biisi oli tuolloin Yhdysvalloissa vielä julkaisematon ja tarkoitus oli laittaa tämä uusi versio kesällä 1969 siellä julkaistavalle Smash Hits -kokoelmalevylle. Sitä seuraava nimibiisi Valleys Of Neptune on yksi harvoista levyn todellisista harvinaisuuksista yhdessä 1967 äänitetyn Mr. Bad Luckin kanssa. Molemmat biisit olivat mukana amerikkalaisessa 1980-luvun radio-ohjelmassa, missä soitettiin paljon kitaristin aiemmin julkaisematonta tuotantoa. Ohjelmasta koottiin myöhemmin muutama puolivirallinen julkaisu.

Valtavasta ennakkohypestä huolimatta tämä levy ei ole mikään kauan kadoksissa ollut mestariteos eikä se kohoa elämää suurempien musiikkikokemuksien joukkoon. Riitainen bändi tekee harvoin loistavaa musiikkia eikä Experience eroa tässä suhteen muista vastaavassa tilanteessa olleista kokoonpanoista. Lisäksi täytyy todeta, että osa levyn äänityksistä (Fire ja Red House) oli keikkojen harjoituksia, eikä niitä äänitetty julkaisutarkoituksessa. Kesällä 1970 Jimi äänittää yhden hänen tuotantonsa helmistä Night Bird Flying. Tällä levyllä on biisin esimuoto Ships Passing Through The Night huhtikuulta 1969.

Ennen Valleys Of Neptunea julkaistulla sinkulla nimikappaleen kääntöpuolelle on säästetty vuonna 1967 äänitetty, ja 20 vuotta myöhemmin basisti Noel Reddingin ja rumpali Mitch Mitchell'in parantelema Cat Talking To Me. Se ei ole mukana levyllä joten se kuuluu keräilijöiden hankintalistalle. Neptune ei ole se levy, jota suosittelisin Jimin musiikista kiinnostuneelle. Mikäli ei halua kerätä kaikkia miehen levyjä, vuonna 1998 julkaistua Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix kuuluu jokaisen rockmusiikista kiinnostuneen ihmisen levyhyllyyn.

Hendrixin perikunta on tehnyt 90-luvulla strategisen ratkaisun julkaista Jimi laajasta studiosessioiden nauhoista uusia "teema-albumia", laajempia boxeja sekä 2014 alkaen aiemmin pannassa olleiden kuoleman jälkeisten levyjen uusintapainoksia. Jossakin vaiheessa he voisivat ryhtyä julkaisemaan Jimin sessioista ns. complete boxeja, jolloin samassa paketissa olisi syvällisempi ote kuin tämän tyylisellä julkaisulla.

Petri Myllylä 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit