Hear My Music
Hear My Music sisältää enimmäkseen Experiencen kanssa Lontoossa helmikuussa 1969 tehtyjä äänityksiä. Yhdestätoista biisistä seitsemän tulee Lontoosta. Levy on ns. official bootleg, joka on suunnattu tosifaneille, ja jota myydään enimmäkseen vain netin välityksellä. Jimi Hendrix Experience esiintyi 18. ja 24.2 loppuunmyydyssä Royal Albert Hallissa. Keikkoja ennen bändi vietti aikaa Olympic Studiosin pikkustudiossa harjoittelen tärkeitä keikkoja (molemmat kuvattiin) varten sekä kehitellen uusia biisejä.  Lontoon nauhoituksista neljä päätyi vuonna 2010 julkaistulle "uudelle" Valleys Of Neptune -levylle.

Lontoon sessioiden nauhoja on julkaistu paljon bootleg-levyillä ja yksi sessioiden julkaisemattomia harvinaisuus oli Hear My Music'in ilmestymiseen saakka lokakuussa 1968 ensimmäisen kerran äänitetty Valleys Of Neptune. Samannimisellä albumilla on biisin lopullinen (Jimi ei tosin ollut samaa mieltä) kevään 1970 versio, mutta tällä levyllä on biisistä kaksi erilaista demoa, toinen kitaralla ja toinen pianolla.

Osa Hear My Music'in materiaalista on julkaistu aiemmin. Maaliskuussa 1969 Buddy Miles Expressin kitaristin Jim McCartyn, jazzbasistin Dave Hollandin kanssa äänitetty Jim/Jimmy Jam sekä seuraavassa kuussa äänitetty Drone Blues olivat vahvasti editoituina 1980 albumilla Nine To The Universe. Mielestäni levyn paras biisi Jam 292 on Jimi-faneille tuttu 1973 albumilta Loose Ends (ja biisin eri otto löytyy 90-luvun kokoelmalta Blues), mutta nyt sekin kuullaan kokonaisena. Näitä biisejä heikommin kävi Trash Manille, jota tohtoroitiin  kunnolla Jimin kuoleman jälkeen lisäten siihen studiomuusikoiden osuudet. Tällä levyllä mukana on luonnollisesti vain New Yorkin Olmstead Studiosilla 3.4. tehty äänitys (joka oli basisti Noel Reddingin yksi viimeisistä bändissä).

Amerikkalaiset julkaisivat Hear My Music'in myös tuplavinyylinä, mutta Euroopan markkinoille sellainen saatiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin kun se ilmestyi Record Store Day'n mustana perjantaina 28.11.2014. Ennen vinyylin hankintaa olin kuunnellut vain muutamaan kertaan omistamaani CD-levyä. Olen nimittäin koostanut Jimin eri julkaisuiden materiaalista itselleni kronologisesti etenevän soittolistan. Sitä kuunnellen minun on helppo tutustua esim. useaan otteeseen eri kokoonpanoilla äänitettyjen biisi(aihioiden) kehitykseen.

Hendrixin perikunta on tehnyt 90-luvulla strategisen ratkaisun julkaista Jimi laajasta studiosessioiden nauhoista uusia "teema-albumia", laajempia boxeja sekä 2014 alkaen aiemmin pannassa olleiden kuoleman jälkeisten levyjen uusintapainoksia. Jossakin vaiheessa he voisivat ryhtyä julkaisemaan Jimin sessioista ns. complete boxeja, jolloin samassa paketissa olisi syvällisempi ote kuin Hear My Music'in tyylisellä julkaisulla.

Petri Myllyä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit