The Band: The Last Waltz (audio & video)
Minua hävettää että en tutustunut The Bandin musiikkiin nuoruudessani 1980-luvulla. Tiesin jo tuolloin bändin nauttivan kriitikoiden ja toisten muusikoiden suurta arvostusta, mutta ehkä juuri tällainen jalustalle nostaminen ärsytti (tuolloin) sisälläni ollutta nuorta kapinallista.

The Band ja heidän viimeinen albuminsa The Last Waltz olivat jo enemmän kuin menneen talven lumia kun lopulta 1990-luvun lopussa lainasin elokuvan kirjastosta. Muistan kuinka positiivisesti olin yllättynyt elokuvasta. Luojan kiitos The Bandin johtohahmo Robbie Robertson otti yhteyttä juuri Martin Scorseseen sillä jo Woodstockissa mukana ollut elokuvantekijä sai lyhyellä varoitusajalla haalittua produktioon mukaan ammattilaisia, joiden käden jälki näkyy Fillmoren lavalla ja lavasteissa sekä niiden valaistuksessa.

En ole koskaan kuunnellut saati omistanut alkuperäistä kolmen LP:n The Last Waltzia tai sen kahden levyn CD versiota. Vuonna 2002 keikasta julkaistiin perätin neljän CD:n mahtipaketti. Lainasin muutamaan otteeseen kirjan muotoon tehdyn tyylikkään paketin ja aloin päästä pikku hiljaan sisälle siihen kaikkeen mitä illan aikana tapahtui. Mukana on toistakymmentä aiemmin julkaisematonta biisiä sekä bändiltä että yhdessä esim. Muddy Watersin, Eric Claptonin, Neil Youngin, Joni Mitchellin ja Bob Dylanin kanssa. Mukana oli myös itse keikan jälkeen soitetut kaksi jamia sekä aamulla 02:15 The Bandin yllättävä paluu lavalle soittamaan heidän viimeisen koskaan yhdessä esittämän biisin Don't Do It. Lisäksi mukana on keväällä 1977 Scorsesen kuvaaman studio esityksen materiaalia sekä joitakin harjoituksissa tehtyjä äänityksiä.

Petri Myllylä / 08.04.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit