Berkeley 30.5.1970 (1st show)
Jimi Hendrix vähensi vuonna 1970 keikkailua keskittyen aiempaakin selvemmin studiotyöskentelyyn. Kitaristin oma studio Electric Ladyland valmistuikin keväällä 1970. Hänen manageri halusi kuvata dokumenttielokuvan varmistaakseen näin, että sen avulla artistia voitaisiin myydä uusille markkinoille. Keikkapaikaksi valittiin tarkoituksellisesti pieni ja intiimi teatterisali. Liputta jäänneet fanit pistivät ajan hengen mukaisesti haisemaan tajutessaan jäävänsä ulos keikalta. Kuvausryhmän työn jälki on valitettavan heikko eikä Jimi Plays Berkeley -leffa kuulu aikakauden merkittäviin rock-dokumentteihin. Onneksi illan molemmat keikat äänitettiin ammattitaidolla, joten me jälkipolvet saamme kuunnella kaksi kokonaista keikkaa.

Tämä keikka on julkaistu useaan otteesen eri levy-yhtiöiden toimesta, mutta yleensä se on ollut muutamaa biisiä vajaa. Wolfgang's Vaultin nettisivuilla keikka on kuunneltavissa kokonaisuudessaan sisältäen myös hiukan häiritsevän eri soundiset Star Spangled Banner ja Purple Haze. Hendrix'in perikunta julkaisee taatusti keikan jossakin vaiheessa mutta 2013 mennessä siltä on julkaistu vain Red House.

Jimillä ei ollut yleensä tapana uusia illan ensimmäistä keikkasettiä palatessaan lavalle toistamiseen. Tämä keikka on selvästi erilainen kuin mitä virallisen julkaisun saannut kakkoskeikka. Ensimmäisen setin 12 biisistä vain viisi dublikoidaan illan aikana. Näistä, ei vielä virallisesti levyllä julkaistuista biiseistä Hear My Train A Comin' on yksi virtuoosin parhaista kuulemistani versioista. Myös avausraitana toimiva Fire kuulostaa erinomaiselta vaikka edustaakin setissä Purple Hazen kanssa ensilevyn tuotantoa. Ensilevyn engalantilaisesta painoksesta löytyvä, ja keikalla soitettu Red House tuli amerikkalaisille tutuksi vasta kesällä 1969 julkaistulta kokoelmalta Smash Hits.

Kuukautta aiemmin julkaistulta Band Of Gypsys -levyltä kuullaan tällä keikalla hiukan illan toista settiä vaisumpi Machine Gun sekä sen siitä tippunut Message Of Love, joka on yksi levyn omista suosikeistani. Aivan edellisen kokoonpanon tasolle biisi ei kumminkaan Experiencen käsittelyssä nouse.

Petri Myllylä 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit