On Time
Tutustuin Grand Funk Railroadin musiikkiin vasta kypsemmällä iällä 2000-luvun alussa. En muista nuoruudessani 80-luvulla kenenkään kaverini kuunnelleen, tai edes tunteneen amerikkalaisbändiä. En enää muista mikä sai minut tutustumaan bändiin mutta lainasin kirjastosta kokoelman 30 Years Of Funk. Ihastuin välittömästi bändin raa'an voimakkaaseen rockiin ja hankin levyhyllyyni kolme heidän ensimmäistä albumia.

Grand Funk Railroadin kitaristi ja pääasiallinen säveltäjä Mark Farner ja rumpali Don Brewer soittivat 1965-66 detroitilaislaulajan Terry Knightin taustabändissä. Knightin muutettua New Yorkiin bändi ajelehti ilman selvää suuntaa. Vuonna 1968 mukaan otettiin basisti Mel Schacher ja kolmikko äänitti albumillisen materiaalia, jota ei kuitenkaan julkaistu. Knight oli saanut pestin levy-yhtiöön ja trio pyysi häneltä apua. Keväällä purkitettujen biisin avulla hän sai yhtyeelle diilin ja ryhtyi samalla sen manageriksi ja levytuottajaksi.

Kesäkuussa 1969 äänitetty Grand Funkin esikoinen on laadukas startti nopean nousun tehneelle bändille. Itse diggaan siitä todella paljon vaikka useat sen biisit ovat Live Albumilla vielä parempia kuin studiolevyllä.  Albumi myi kuitenkin kultaa seuraavan levyn antaessa sille vetoapua. Sillä on useita loistavia biisejä, kuten avausraita Are You Ready ja kakkospuolelta löytyvä Heartbreaker. Kokonaisuudessaan se kuuluu kahden seuraavan studiolevyn kanssa triologiaan, jota on harvoin raskaan rockin historiassa ylitetty. Nopeasti ei tule mieleen kuin Led Zeppelin ja Black Sabbath. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit