World Wide Live (CD & VHS)
Oulun Kuusrockissa kesällä 1983 näkemäni Scorpions-keikka oli paras siihenastisista keikkakokemuksista. Käytyäni vuosia myöhemmin samaisella postimerkinkokoisella lavalla muistelin nuoruuden keikkaa lähes kyynel silmässä. Muutama Saksaksi vaihdettu sana Rudolf Schenkerin kanssa on sekin jäänyt mieleeni. 

Scorpions uusii tällä levyllään seitsämän vuoden takaisen temppunsa. Se kokoaa yhteen neljän loistavan studiolevyn parhaat ja maukkaimmat palat. Lopputuloksena on jälleen erinomainen livelevy. Mutta onko se edeltäjänsä, Tokyo Tapesin tasoa? Tavallaan on, koska biisit ovat hyviä, paikoitellen jopa erinomaisia. Toisaalta tämä levy on kasattu usealta suuren arenaan keikalta menettäen näin hieman intensiivisyyttään ja lämpöään. Olisi hauska päästä kuulemaan joku näistä kevään 1984 keikoista kokonaisuudessaan saadakseni käsityksen kuinka paljon World Wide Live -levyä on kasattu ottamalla yleisöääniä ja kitarasooloja toisilta keikoilta.

Ostin poikkeuksellisesti World Wide Liven itselleni vinyylimuodossa sillä reilun 77 minuuttisen tuplan CD-versio julkaistiin lyhennettynä (pikkukuva). Kaksitoista vuotta myöhemmin remasteroidulle CD:lle saatiin mukaan myös Another Piece Of Meat ja Can't Get Enough (ja sen sisällä ollut Mathias Jabsin soolo). Tämä CD on ollut itselläni jatkuvassa soitossa 17 vuotta kunnes käänsin kelloa taakse päin ja kesällä 2014 ostin loistokunnossa olleen englantilaisen vinyylivanhuksen. Vaikka se onkin vakava itsepetosta, tätä levyä kuunnellessani vietän aina uudestaan 20-vuotisjuhliani (joille sen alkujaan ostin).

Hieman levyn jälkeen bändi julkaisi samannimisen videon. Se ei kumminkaan yllä musiikillisesti samalle tasolle livelevyn kanssa, sillä 11 biisin lisäksi se sisältää kappaleiden väliin editoituja kiertuedokumenttimäisiä otoksia lavan takaa, pukuhuoneista, nimmarikeikoista ja jopa Rudolf Schenkerin hurjastelua Saksan nopeusrajoittamattomilla moottoriteillä. Videota ei ole syksyyn 2014 mennessä julkaistu DVD:nä. Veikkaukseni on, että kun se aikanaan julkaistaan, se on suora kopio videojulkaisusta lisättynä saman aikakauden musiikivideoilla. Näihin DVD-päivityksiin kun niin harvoin haetaan uutta kuvamateriaalia. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit