The Progressive Blues Experiment
Johnny Winterin esikois-LP on äänitetty Vulcan Gas Company nimisessä keikkapaikassa vuoden 1967 lopulla tai seuraavan vuoden alussa. Pienen Sonobeat-yhtiön perustaja Bill Josey näki Winterin trion esiintymisen ja ehdotti seuraavana päivänä Johnnyn nähdessään äänityssessiota.

Nauhoituksen alkuperäinen tarkoitus taisi oli saada Johnny Winterille laadukas demo, jota esitellä levy-yhtiöille. Bill Josey julkaisi sessiosta singlen Rollin' And Tumblin/Mean Town Blues sekä pienen erän promolevyjä (oikkukuva), joita Winterillä oli mukanaan kun hän loka-marraskuussa 1968 lähti etsimään itselleen julkaisijaa Englannista. Kaikki suunnitelmat menivät uusiksi kun Winter soitti muutamia viikkoja myöhemmin elämänsä ensimmäisen kerran New Yorkissa (Mike Bloomfieldin kutsumana Fillmoressa 13.12) ja sai ylistävät arviot taidoistaan. Hiukan keikkaa ennen oli ilmestynyt niinikään ylistävä Larry Sepulvedan artikkeli Rolling Stone -lehdessä. Uusi manageri, Nykin kuuluisimman musaklubin omistaja Steve Paul huudatti levy-yhtiöitä tehden suojatistaan kuumimman uuden nimen amerikkalaisessa blues-scenessä. 

Joidenkin tietojen mukaan Imperial Records olisi julkaissut levyn vuoden 1968 lopulla USA:ssa ja Kanadassa. Josey myi masternauhat United Artistille, joka julkaisi levyn Euroopassa maaliskuussa 1969. Winterin huonon sopimuksen johdosta hän ei ole koskaan saanut levyn myynnistä palkkioita.

UA:n markkinointityön johdosta levy nousi lopulta listalla sijalle 49. The Progressive Blues Experiment on selkeä ja hyvällä tavalla vanhakantainen blueskiekko, ja sellaisenaan erittäin vahva paketti. Hienojen covereiden, kuten avausraita Rollin' & Tumblin', It's My Own Fault ja Help Me'n seassa on viisi Johnnyn omaa biisiä. Näistä Black Cat Bone ja Mean Town Blues julkaistiin myös singlenä ja ne ovat saksalaisen Repertoire Records'in 2000 julkaiseman CD:n bonuksina. Vaikka Winter teki kiinnostavia äänityksiä ennen tätäkin, voin hyvällä omallatunnolla suositella niihin tutustumista vasta kun kaikki muut Winterit levyt ovat tulleet tutuiksi. Tämä albumi sitä vastoin kuuluu jokaisen blues-fanin levyhyllyyn.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit