Johnny Winter And: Live
Lyhyeksi jäänneen And-bändin ainoa studiolevy ilmestyi syksyllä 1970. Askeleen kohti aiempaa rokkaavamman ja samalla arvatenkin kauppalisemman suunnan ottanut bändi aloitti keikkailun heti Winter bändin hajottua saman vuoden toukokuussa.

Vaikka Johnny Winter And äänitti useita syksyn 1970 keikkojaan, tuntuu oudolta että kokoonpano olisi vakavasti suunnitellut kakkoslevykseen keikkaäänitettä. Johnny Winterin huumeongelman johdosta hän vetäytyi syksyllä 1970 peräti yhdeksäksi kuukaudeksi sairaalahoitoon. En tiedä, julkaistiinko tämä live pelkästään siksi että levy-yhtiö saisi markkinoille uutta myytävää, ja oliko Winter keväällä siinä kunnossa että olisi kyennyt äänittämään toista studiolevyä.

Vaikka Johnny Winter And Live on vain yksilevyinen, se on silti mielestäni yksi bluesrockin parhaista keikkadokumenteista. Päähuomion vievät kitaristit Johnny Winter ja Rick Derringer. Miehet piiskaavat toisiaan mahtavaan fiilikseen ja 40 minuuttisen levyn kuuntelun jälkeen on lähes hengästynyt olo. Johnny Winter -albumille pari vuotta aiemmin äänitetty Good Morning Little Scool Girl kertoo kuulijalle välittömästi mistä on kyse. Ja kysehän on bluesmuusikkona tunnetun Winterin halusta laajentaa ilmaisuaan hyödyntäen vanhojen mestareiden klassikoita. Sonny Boy Williamsonin vanha bluesstandardi on harvojen käsissä rokannut yhtä hyvn kuin mitä tällä levyllä. Ykköspuolen päättävä, energinen boogieversio Rollareiden kolmen vuoden takaisesta hitistä Jumpin' Jack Flash jättää näiden kahden roketin välissä olevan 12 minuuttia pitkän version B.B. Kingin It's My Own Faultista hieman varjoonsa. Jostakin syystä pidän enemmän Winter-kokoonpanon Lontoossa huhtikuussa 1970 esittämästä versiosta. Ja toki biisin studioversio Johnny Winter -albumille toimii sekin erinomaisesti.

Levyn kakkospuoli on rakennettu ykköspuolen tapaan niin että kahden rock 'n' roll -vedon välissä on niitä hieman hitaampi, mutta kestoltaan pidempi blues. Winterin esikoislevylle tekemä Mean Town Blues toimii mahtavasti kahden kitarisitin käsittelyssä.

Sony julkaisi huhtikuussa 2010 bändiltä yllättäen toisen lokakuussa 1970 soitetun Fillmore Eastin keikan. Olisin mielummin ostanut tästä levystä laajennetun uuden painoksen. Yhdistämällä nämä kaksi julkaistua levyä kuulija saa totuudenmukaisen kuvan siitä miltä Johnny Winter And keikka aikoinaan kuulosti. Todennäköisesti (ja toivottavasti) jossakin tulevaisuudessa on hetki, jolloin Sony julkaisee syksyn 1970 äänityksistä kattavan boxin. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit