Live At The Fillmore East 10/3/70
Johnny Winter muutti New Yorkiin joulukuussa 1968. Muutaman päivän sisällä kitaristi jammaili Jimi Hendrix ja muiden tuon ajan merkittävimpien soittajien kanssa. Arvostettu blueskitaristi Mike Bloomfield esitteli tuolloin täysin tuntemattoman Winterin Fillmore Eastin loppuunmyydylle yleisölle. Näiden joukossa oli Columbia levy-yhtiön terävintä kärkeä (Bloomfield ja Al Kooper Super Sessions LP oli juuri noussut yllätysmenestykseksi). Muutaman päivän sisällä hurmiollisen vastaanoton saanneella kitaristilla oli aikakauden suurin levytysopimus taskussaan ja tie auki tähtiin. Kaksi bluesalbumia ja puolitoistavuotta myöhemmin Winter hajotti bändinsä ja perusti McCoys -muusikoiden kanssa uuden bändin, joka kantoi nimeä Johnny Winter And.

Johnny Winter And -bändin ainoa studiolevy menestyi heikosti mutta heidän lokakuussa 1970 äänitetty Live myi enemmän kuin mikään aiempi Winter-julkaisu. Sony on kiinnittänyt 2000-luvulla huomiota Winterin kataloogiin ja olin kovasti odotellut kyseisen levyn laajennettua painosta. Jostakin syystä levy-yhtiö pukkasi markkinoille kokonaan uuden tuotteen eikä ratsastanut klassikkoasemaan nousseen Liven maineella. Koska kyseessä on kokonainen ja ennenjulkaisemattoman Winter keikka, ei fani voi muuta tehdä kuin kaivaa kuvetta ja ostaa se.

Bändi oli soittanut yhdessä toukokuusta 1970 lähtien ja esiintynyt kesän festareilla todella suurten yleisöjen edessä. Sony on merkinnyt tämän levyn äänitysajankohdaksi 3.10.1970. Setti rakentuu luonnollisesti suurimmaksi osaksi Winterin peruskamaan, mutta kiitos uuden bändin, esimerkiksi BB Kingin It's My Own Fault saa todellisen piristysruiskeen kahden soolokitaristin keskinäisestä soitosta. Bluespuristit eivät ehkä innostu tästä enemmän hard rockia soittavasta kokoonpanosta yhtä paljon kuin Johnny Winterin edellisestä kokoonpanosta, ja vuoden 1976 jälkeisistä blueskokoonpanoista. Itse olen aina pitänyt And-kokoonpanosta.

Tämän uuden live-julkaisu todistaa ettei And-bändi ollut pelkästään rockstandardien kierrätyskeskus. Ymmärtääkseni nyt julkaistu levy käsittää koko keikan vaikka Johnny B. Goode siltä puuttuukin. Rollin' And Tumblin kuulostaa äänitysillan encorelta. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit