Master Of Reality
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 294. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Black Sabbathin kaksi vuonna 1970 julkaistua levyä ovat maineeltaan legendaarisia. Ne loivat sen perustan, jolle bändi itse ja sen jälkeen tuhannet muut raskaan rokin kokoonpanot rakensivat koko musiikillisen identiteettinsä. Tämä heidän kolmas levy ei ehkä sisällä samanlaisia hittejä kuin kaksi edeltänyttä, mutta on kokonaisuudessaan jopa edeltäjiään parempi.

Amerikassa vuonna 2004 julkaistu Black Box on tarkoitettu hifistelijöille (kuten minä). Se sisältää kaikki Ozzyn aikakauden kahdeksan levyä remasteroituna alkuperäisistä masternauhoista, 80 sivuisen kirjan sekä DVD. Suosittelen tämän laatikon hankintaa kumminkin vain hardcore faneille. Samalla tavalla Euroopassa vuonna 2009 julkaistu Deluxe Edition 2CD/LP on suunnattu tosifaneille. Kakkoslevyllä on mukana yksi aiemmin julkaisematon kappale, Weevil Woman 71, joka perustuu esikoislevyn raitaan Evil Woman, sekä useista levyn biiseistä vaihtoehto-ottoja.

Oma vinyylini on vuodelta 2001, mutta vuoden 2009 painos on kuulemma tätä laadukkaampi.

Petri Myllylä

 

Vaikka Black Sabbathin kolmas albumikin valoi perustuksensa Tony Iommin raskaille kitarariffeille, se osoitti jälleen yhtyeen kehittyneen. Sweet Leaf, After Forever ja Children Of The Grave olivat edelleen raskaita kappaleita, mutta mukaan oli päästetty myös Solituden kaltainen herkkä kappale. Ilmeisesti levyn lyhyt mitta pakotti yhtyeen lisäämään levylle myös kaksi Tony Iommin lyhyttä kitaralla soitettua instrumentaalia. Niistä huolimatta Master Of Reality on selvästi alle 40 minuutin mittainen "long play".

Master Of Reality on yksi Black Sabbathin alkuaikojen klassikkolevyistä, ja sellaisena hyvä hankinta kenelle tahansa raskaan rockin alkuaikojen musiikista kiinnostuneelle.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit