At Fillmore East
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 49. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Bill Grahamin New Yorkin keikkapaikalla 12. ja 13. päivänä maaliskuussa 1971 äänitetty At Fillmore East oli Allman Brothers'in kolmas julkaisu. Kahden kriitikoiden ylistämän mutta kaupallisesti huonosti menestyneen studiolevyn jälkeen neljästä keikasta koostettu konserttilevy nähtiin levy-yhtiössä järkevimmältä vaihtoehdolta breikata bändi. Ja tässä he olivat täysin oikeassa sillä levy menestyi erinomaisesti välittömästi ilmestyttyään heinäkuussa 1971. 

Vuosikymmenienkin jälkeen useat fanit haluavat pitäytyä At Fillmore Eastin alkuperäisessä vinyylijulkaisussa, joka oli vahvalla omalla panoksellaan aloittamassa tuplalivelevyjen boomia. Levyn alkuperäinen US-painos alkaa kolmella coverilla, mutta tekee sitten dramaattisen suunnanmuutoksen 19-minuuttisella, tempoa vaihtelevalla ja telepatiaa lähentelevällä You Don't Love Me'lla. Avausraita Statesboro Blues napattiin bändin settiin Taj Mahalin esikoislevyltä, mutta biisi on alkujaan Blind Willie McTellin 1928 säveltämä. Vaikka Taj Mahal versioi biisin upealla tavalla on Duane Allmanien slide-työskentely niin vangitsevaa että ainakin itselleni bändin versiosta on tullut se "oikea". Allmanien osoittama vaivaton vuorovaikutuksellisuus on ilmiömäistä esimerkiksi sellaisilla biiseillä kuin Hot Lanta ja Memory Of Elisabeth Reed. Koko neljännen levynpuolen mittainen Whipping Post on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä juurirock-esityksistä. 

Itse en ole koskaan omistanut At Fillmore Eastin legendaarista vinyyliä. Japanilaiset julkaisivat jo 1997 laajennetun CD:n, mutta itse tutustuin levyn eurooppalaiseen 12 biisin deluxe-CD:hen. Se sisältää alkuperäisjulkaisun 7 biisin lisäksi keikoilta myöhemmin julkaistut kappaleet sekä pari samassa paikassa kesäkuussa äänitettyä biisiä. Tupla-CD on erittäin suositeltava ja mielestäni paljon alkuperäistä levyä kiinnostavampi.

Tosifani ei kuitenkaan tyydy kahden levyn versioon vaan hankkii 2014 julkaistun kuuden CD:n boxin 1971 Fillmore East Recordings. Se sisältää kaikki maaliskuun 12. ja 13. päivänä soitetut neljä keikkaa, sekä mainitun keikkapaikan päättäjäisillan esityksen (joka ehdittiin julkaista kokonaisuudessaan jo 2006 Eat A Peach deluxe editionin bonuslevynä. Nyt siihen on tosin lisätty Bill Grahamin avauspuhe). Hienon CD-laatikon lisäksi kaikki viisi keikkaa miksattiin monikanavaisena ja myydään kolmen Blu-ray'n pakettina. Kolmantena pakettina kauppoihin tuli LP-laatikko, joka ei kuitenkaan sisällä kaikkia keikkoja kokonaisuudessaan. Allman Brothers oli kutsunut New Yorkiin vierailevia soittajia, huuliharpun ja torvisektion. Lopputulos kuulostaa kuitenkin kakofoniselta eikä paketissa ole 11.3. keikoista yhtäkään biisiä. Ehkä ne nauhat uusiokäytettiin seuraavana iltoina?

Petri Myllylä / 8.10.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit