Holy Diver
Ronnie James Dion plakkarissa oli ennen tätä levyä jo kaksi mestarillista albumia, Rainbow Rising ja Heaven And Hell. Nämä levyt laulaja oli kumminkin tehnyt yhdessä pitkään suosiossa olleiden muusikoiden kanssa eikä hän kantanut niillä samanlaista kokonaisvastuuta kuin Holy Diverilla. Soolouralle siirtynyt mies oli nyt se, johon bändin muut jäsenet nojasivat.

Pienestä koostaan tunnetulla liiderillä oli Black Sabbathin pettymyksen jälkeen menestyksen nälkä. Hän kasasi nopeasti syksyllä 1982 ympärilleen laadukkaan heavy rock -kokoonpanoon. Dion rinnalla Holy Diverilla loistaa erityisesti bändin nuori kitaristi Vivian Campbell. Hän ei ole mikään lyyrinen kitaristi vaan sylkee luonnonlapsen tavoin ilkeitä ja nopeita sooloja. Rumpali Vinny Appice tuli bändiin Black Sabbathista laulajan mukana, mutta basisti Jimmy Bain liittyi kokoonpanoon kuin vahingossa. Dio soitti vanhalle Rainbow-soittokaverilleen löytääkseen bändiin englantilaisen kitaristin. Bain lupautui mukaan kitaristitestaukseen, mutta päätyi sitä kautta lopulta Dio-bändiin. (Toinen varteenotettava kitaristiehdokas oli muuten Thin Lizzyn John Sykes.)

Holy Diver on täynnä hienoja kappaleita, mutta sen vuosikymmeniä kestäneen viehätyksen sinetyinä on levyn eheys ja Ronnie Jamesin mahtava vokaaliosuus. Yhdeksän biisin kattauksessa on mukana useita Dion keikkasettiin lopullisesti päätyneitä kappaleita kuten sen avausraita Stand Up And Shout, levyn ensimmäisenä singlenä julkaistu nimikappale Holy Diver, kakkossinglenä lokakuussa 1983 julkaistu popmainen Rainbow In The Dark, levyn oma suosikkikappaleeni Don't Talk to Strangers ja Straight Through The Heart. Näiden lisäksi levyn päätösraita Shame On The Night kuuluu ehdottomasti raskaan rockin ystävien soittolistalle.

Sessioista jäi yli kappale Evil Eyes, joka laitettiin Holy Diver -singlelle. Kyseessä ei ole mikään unohduksiin painunut sinkun kääntöpuoli sillä bändi äänitti siitä vahvemman version seuraavalle Last In Line -studiolevylle. Rainbow In The Dark maxisingle sisälsi Donigtonin festareilla 20.8.1983 äänitetyt Stand Up And Shout ja Straight Through The Heart. Samalta keikalta julkaistiin seuraavana vuonna We Rock -maxilla Holy Diver ja Rainbow In The Dark. Japanilaiset eivät julkaisseet Holy Diver -singleä, mutta laittoivat sen molemmat biisit Rainbow In The Darkille. Kyseinen viiden biisin mittainen maxi lienee levyhyllyni eniten soitettu single. 

Olen ostannut itselleni rakkaan Holy Diverin useita kertoja uudelleen. Muistaakseni vuonna 1985 hankittu CD päivittyi ensimmäisen kerran 2005 kun Universal lisensoi sen Rock Candylle. Remasteroidun levyn perään liitettiin pitkä, ja kiinnostava Ronnien haastattelu samalta vuodelta. Viisi vuotta myöhemmin hankin 25 vuotta aiemmin myymäni vinyylin tilalle Universalin Back To Black -sarjaan kuuluneen kuvalevyn. Vuonna 2012 Dion kolme ensimmäistä levyä saivat deluxe-päivityksen. Jostakin syystä vihdoinkin CD:nä julkaistu Evil Eyes laitettiin livemateriaalia sisältävälle bonuslevylle. Itse olisin laittanut sen ykköslevyn kymmenenneksi raidaksi. Holy Diverin bonuslevyn kiinnostavinta antia on kuuden biisin mittainen King Biscuit Flower Hour keikka San Josesta 5.10.1983. Kansitiedoissa mainittu 30.10. lienee ollut radiolähetyksen päivämäärä.

Petri Myllylä

 

Ronnie James Dio oli ehtinyt tulla kaikille heavy metalista kiinnostuneille tutuksi Rainbow'n ja Black Sabbathin riveissä laulaessaan. Pienen miehen oman yhtyeen ensilevyä odotettiin mielenkiinnolla, ja se olikin kieltämättä yksi vuoden 1983 vaikuttavimmista levyistä.

Holy Diver yhdistää onnistuneesti Dion aiemman uran varrella saatuja vaikutteita. Kitarariffit ovat iskeviä ja mieleenjääviä, aivan kuten Ritchie Blackmoren ja Tony Iommin parhaissa kappaleissa. Tällä levyllä Dio kuitenkin todisti kaikille, että hän pärjää myös omillaan. Holy Diver on yksi heavy rockin merkkiteoksista.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit