Enlightened Rogues
Minulle on vahva käsitys siitä että Enlightened Rogues oli ensimmäinen kuulemani ABB-levy. Muistan lainanneeni sen melko pian sen ilmestymisen jälkeen, mutta en ymmärtänyt sen suuruutta vielä tuolloin. Melko samoin minulle tosin kävi myös kahdeksan vuotta aiemmin julkaistun, bändin klassisen Fillmoren liven kanssa. Onneksi nämä molemmat levyt tuli hankittua myöhemmin uudestaan. Fillmore jopa kahteen kertaan, kiitos sen kattavan deluxe painoksen.

Enlightened Rogues on yhdistelmä bändin alkuajan mielikuvituksellisia jameja, joissa pääosissa ovat kitaristit Dickey Betts ja hänen soolobändistä Great Southernista tuoma tuorein jäsen Dan Toler. Heitä täydentävät luonnollisesti kosketinsoittaja Gregg Allman. Betts kantaa jälleen suurimman osuuden sävellystyöstä sillä kahden coverin lisäksi levyn kahdeksasta kappaleesta vain yksi on Allmanin käsialaa. Singlenä menestynyt Crazy Love ja Pegasus ovat raitoja, jotka kuuluvat Betts'in hienoimpiin hetkiin. Allmanin It's Just Ain't Easy on sekin yksi albumin parhaimpia biisejä. Yllättäen bändi versio bluesklassikko Need Your Love So Bad ei pääse lähellekkään samaan tunnelmaan kuin Fleetwood Macin 60-luvulla tekemä versio. BB Kingin Blind Love soi sitä vastoin todella upeasti ja kuuluu sekin albumin parhaimmistoon.

Miljoonamyyntiin yltänyt albumi on kohtullisen edullinen divarihankinta. Itse löysin syksyllä 2013 alkuperäisen ja hyväkuntoisen US-painoksen berliiniläisestä divarista.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit