Asia In Asia (VHS)
Televisiokeikka julkaistiin maailmanlaajuisesti (muistaakseni editoituna) hieman myöhemmin myös videokasettina. Jostakin syystä bändin alkuperäinen basistilaulaja John Wetton oli saanut bändistä kenkää Alpha-levyn USA:n kiertueen päätteeksi. Hänen tilallaan tällä videolla musisoi Greg Lakea, joka oli siirtynyt muutamaa vuotta aiemmin hajonneen Emerson, Lake & Palmer -bändin jälkeen soolouralle.

En ollut nähnyt tätä keikkaa yli kymmeneen vuoteen ladattuani sen laittomasti netistä syksyllä 2010. Katsottuani sen edellisen kerran 1990-luvun lopulla, tuolloinen kokemus vahvisti edellisellä vuosikymmenellä syntynyttä negatiivista kuvaa. Katsoin keikan useaan otteeseen 80-luvulla enkä päässyt sen kanssa koskaan sinuiksi. Vaikka Grg Lake on taidokas laulaja, hänen ääni ei minusta soveltunut diggailemani bändin materiaaliin.

Nettilatauksen kuvan- ja äänenlaatu on yllättävän laadukkaita, joten mikäli keikka joskus saa virallisen julkaisunsa, sen laatu tullee tästä vain paranemaan. Katsoessani nyt keikkaa, huomaan nauttivani siitä aiempaa enemmän. Toki edelleen vierastan Grg Laken ääntä, mutta kokonaisuudessaan bändi svengaa ihan mukavasti ja suoriutuu haastavasta tehtävästään kunnialla.

Musiikkikanava MTV ansaitsee kiitokset keikan kuvauksesta. Vaikka mitään huimia kamera-ajoja tai hulppeita kuvakulmia ei tarjota, ei myöskään video-ohjauksessa syyllistytä aikakauden pahimpiin kliseisiin. Progressiivinen Open Your Eyes instrumentaalijakso toteutetaan musiikkia tukevalla nopealla leikkauksella, mutta muuten keikka on sopivan hidas.

Keikasta julkaistiin 2000-luvulla faneille suunnattu Asia Enso Kai -levy. En ole koskaan kuullut sitä joten en tiedä onko sillä kokonainen keikka vai editoitu videoääniraita.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit