Please Please Me
Beatlesin toisen sinkun, Please Please Me noustessa Englannin listoille EMI päätti, että oli sopiva aika julkaista kovassa nosteessa olleelta bändiltä sen ensimmäinen pitkäsoittolevy. Neljän jo singleillä julkaistun kappaleen lisäksi LP:lle tarvittiin kymmenen uutta laulua. Niiden äänityksille varattiin aikaa kokonainen (9 h 45 min) päivä (11.2.1963). Tuo kumminkin riitti varsin vähän aiemmin studiossa olleelle bändille. Sessiossa äänitetty Hold Me Tight jäi julkaisematta ja se äänitettiin puoli vuotta myöhemmin uudestaan seuraavalle levylle.

I Saw Her Standing There on bändin säveltämä erinomainen roketti ja se starttaa albumin lähes yhtä vakuuttavasti kuin flunssaisen John Lennonin loistosuoritus Twist And Shout sen reilu puoli tuntia myöhemmin päättää. Niiden välissä on hieman hätäisen kuuloinen sillisalaatti bändin omia kappaleita ja heidän lavasetissä olleita uudehkoja rhythm & blues -biisejä. Huomionarvoista on se, että covereista yksikään ei ollut ollut alkuperäisesityksenä hittitavaraa. Beatlesin versiot ovat ymmärrettävästi karuja verrattuna kappaleiden amerikkalaisiin sofistikoituneisiin alkuperäisesityksiin. Sitäkin mullistavampi seikka on se, että enemmistö biiseistä on bändin omaa käsialaa. Tämä oli 1963 täysin ennen kuulumatonta. Levyn omia suosikkejani ovat olleet avaus- ja päätösraidan lisäksi kakkospuolen starttaava, bändin ensisingle Love Me Do (tosin LP-versio on eri äänitys jolla soittaa studiorumpali Andy White) sekä Baby It's You. 

Kannen kuva napattiin nopeasti levy-yhtiö EMI:n portaikossa. Melko tarkalleen seitsemän vuotta myöhemmin bändi kuvautti itsensä samassa rapussa. Tarkoituksena oli laittaa uusi kuva työn alla olevan Get Back LP:n kanteen. Toisin kävi, mutta bändin jo hajottua EMI hyödynsi 1969 kuvaa kuuluisassa sininen tupla kokoelmalevyssä.

Vuoteen 1968 saakka Beatles-levyt julkaistiin sekä mono- että stereo-miksauksina. Please Please Me mono-miksaukseen käytettiin paljon enemmän aikaa kuin tuolloin elitistiseen ja heikosti myyvään stereojulkaisuun. Monojulkaisua pidetään bändin harrastajien keskuudessa kahdesta aidompana. Vuonna 1987 julkaistu Please Please Me -CD oli mono, mutta EMI:n vuonna 2009 julkaisema remasteroitu levy on kumminkin stereo. EMI remasteroi myös bändin kaikki mono-julkaistut (ja pari aiemmin julkaisematonta monomiksausta) ja niputti ne boksiin nimeltä The Beatles In Mono. Kolme vuotta myöhemmin koko kataloogi julkaistiin stereo-vinyyleinä ja 2014 lilmestyi lopulta 14 LP:n The Beatles In Mono boxi.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit