With The Beatles
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämän albumin amerikkalainen versio Meet The Beatles arvioitiin maailman 53. parhaaksi. Bändin kymmenestä listalle päässeestä levystä vain se on pelkästään USA:n markkinoille tehty julkaisu. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään.

Beatlesin ensimmäisen LP:n jälkeen julkaistut menestyssinglet From Me To You sekä She Loves You takasivat With The Beatlesille uskomattomat ennakko-odotukset. Bändi ei niitä pettänyt ja marraskuussa 1963 julkaistu LP aloitti Englannissa todellisen beatlemanian. Sen jälkeen bändin soittajilla ei ollut mitään asiaa normaalin kansan joukkoon.

With The Beatles on edeltäjäänsä kypsempi kokonaisuus, mutta edelleen se kuulostaa hieman kiireessä kasatulta. Esikoislevyn tapaan levyllä on kuusi coveria. Näistä peräti kolme on Berry Gordyn perustaman Motown Records'in artistien kappaleita. Tämä auttoi yhtiön artistien aseman nousua Englannissa ja muualla Euroopassa. Ainoastaan Peggy Leen versioima Till There Was You oli ollut Englannissa merkittävä hitti. Paul McCartney'n siirappinen versiota enemmän olen aina tykästynyt albumin molempien puolien päätöskappaleista Please Mister Postman ja Money (That's What I Want). 

With The Beatles'in kahdeksan omaa biisin joukossa on George Harrisonin ensimmäinen sävellys Don't Bother Me. Edellisestä albumista poiketen bändi ei halunnut laittaa levylle mainitsemiani singleraitoja joten kaikki sen raidat ovat aiemmin julkaisemattomia (tosin Rolling Stones oli julkaissut singlenä I Wanna Be Your Manin). Niiden joukosta nousi välittömästi albumin ilmestymisen jälkeen ehdottomaksi helmeksi All My Loving, biisi joka ei tosin ole koskaan puhutellut itseäni. Sitä vastoin olen mieltynyt avausbiisiin It Won't Be Long sekä kakkospuolen räväkästi aloittaneen Roll Over Beethovenin jälkeen kuultavan Hold Me Tightiin. 

The Beatles äänitti sessioiden loppupuolella myös tulevan singlensä. Nykyajattelulla tuntuu käsittämättömältä että samassa kuussa julkaistiin LP ja ei siltä löytyvä single, mutta tuolloin singlejulkaisut olivat musiikkiteollisuudelle LP:tä tärkeämpi tulolähde. I Want To Hold Your Hand -single herätti myös amerikkalaiset kuluttajat sillä se nousi siellä listakärkeen. 

With The Beatles LP julkaistiin aikanaan sekä mono- että stereo-miksauksena. Näistä mono oli tuolloin vielä stereolevyä yleisempi ja sen miksaukseen käytettiin huomattavasti enemmän aikaa. Siksi sitä myös pidetään bändin harrastajien keskuudessa näistä kahdesta aidompana. Vuonna 1987 julkaistu CD oli mono, mutta 2009 julkaistu remasteroitu levy on stereo. EMI remasteroi myös bändin kaikki mono-julkaistut (ja pari aiemmin julkaisematonta monomiksausta). Sekä CD että LP:t niputettiin valkoiseen laatikkoon nimeltä The Beatles In Mono. Vinyylijulkaisut myydään myös yksin kappalein sillä vaikuttava ja kuvakirjalla varustettu 14 LP:n laatikko on edullisimmillaankin kallis.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit