Rubber Soul
Kun Rolling Stone -lehti listasi satojen muusikoiden ja muiden alan ammattilaisten henkilökohtaisista suosikkilistoista (kirjana vuonna 2005 julkaistun) The 500 Greatest Albums Of All Times -listan, Rubber Soul arvioitiin yllättäen peräti viidenneksi parhaaksi albumiksi (ja bändin kolmanneksi parhaaksi Sgt. Pepperin (1) ja Revolverin (3) jälkeen).

Rubber Soul on Beatlesin uran mahdollisesti suurin yksittäinen artistinen loikka. Se yhdistää folkin, soulin ja pop-musiikin kiehtovalla tavalla. Bändin lyyrikoiden sanotaan saaneen paljon vaikutteita Bob Dylanin tuotannosta. Beatles kyllä hengaili laulajan kanssa joten väitteellä lienee jotakin pohjaa. Aiempiin albumeihin verrattuna Rubber Soul on selvästi ehyempi kokonaisuus eikä sen kappaleista oikeastaan yksikään kuulosta tusinatuotteelta. Levyn soundin ovat myös aiempaa paremmat.

Albumi pitää kuulijan otteessaan aloitusraidasta Drive My Carista sen päätösbiisiin Run For Your Lifeen. Erityinen huomio kiinnittyy Ringo Starr'in ja Paul McCartneyn soitannollisesti yhteistyöhön, seikkaan johon ainakaan itse en heidän aiemmissa levytyksissä ole osannut kiinnittää huomiota. George Harrisonin kiinnostus itämainen musiikkiin on kuultavissa kappaleessa Norwegian Wood. Sillä kuullaan pop-historian ensimmäisen kerran sitaria. Oma Rubber Soul suosikiini on ollut vuosikymmeniä Paul McCartneyn kaunis Michelle. 

Rubber Soulin kanssa samana päivänä julkaistu sinkku Day Tripper/We Can Work It Out olisi nostanut levyn tasoa entisestään, jos se olisi otettu sille mukaan. Valitettavasti bändi ei ole antanut laajentaa levyjensä CD-versioita singlejulkaisuillaan. Nyt nuo mainitut singlekappaleet löytyvät Past Masters nimiseltä tuplalta.

Vuoteen 1968 saakka Beatles-levyt julkaistiin sekä mono- että stereo-miksauksina. Mono oli tuolloin vielä stereolevyä yleisempi ja sen miksaamiseen käytettiin huomattavasti enemmän aikaa kuin stereomiksaukseen. George Martin ei edes ollut paikalla kun Rubber Soulin stereoversio miksattuna ja siksi hän 1986 miksasi sen uudestaan CD:tä varten. Nyttemmin EMI on pitäytynyt tuossa uudessa stereomiksauksessa, joka ilmestyi remasteroituna CD:nä 2009 ja LP:nä 2013. Loogisuuden nimissä yhtiö olisi voinut julkaista alkuperäinen stereomiksauksen yhdessä uuden kanssa, mutta sitä vastoin se laittoi sen Rubber Soul mono-CD:lle.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit