Revolver
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 3. parhaaksi albumiksi heti bändin seuraavan levyn, Sgt. Pepperin ja The Beach Boysin Pet Soundsin jälkeen. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Rankan työputken päätteeksi The Beatles levähti muutaman kuukauden vuoden 1966 alussa. Usean intensiivisen työvuoden jälkeen moinen oli taatusti tarpeen. Kun bändi palasi studioon huhtikuussa, se ryhtyi äänittämään yhtä bändin pidetyintä levyä - Revolveria. Se oli bändin ensimmäinen selkeä taiteellinen albumikokonaisuus, joka on enemmän kuin osiensa summa. Albumin äänittämiseen käytettiin 300 tuntia eli 30 kertaa enemmän kuin heidän esikois-LP:n tekemiseen. Revolver alkaa upealla tavalla köhinällä ennen mahtavaa George Harrisonin Taxman-biisiä. Soolokitaristin toinen napakymppi on I Want To Tell You, ja yhdessä Paul McCartneyn Eleanor Rigbyn ja Lennonin Tomorrow Never Knows kanssa levy on kokonaisuudessaan timantinkova paketti. Tomorrow Never Knows antaa selvää osviittaa bändin tulevasta psykedeelisen musiikin aikakaudesta.

Elokuussa ilmestyneen levyn korkeaa tasoa olisi jälleen voinut nostaa lisäämällä siihen pari kuukautta aiemmin ilmestynyt Paperback Writer (b-puolellaan Rain) -single. Valitettavasti bändi ei ole antanut laajentaa levyjensä CD-versioita samoihin aikoihin äänitetyillä singlejulkaisuillaan. Tämänkin selvästi alle 40 minuutin mittaisen levyn perään olisi hyvinkin saanut mahdutettua mainitun singlen. Nyt nuo kappaleet löytyvät Past Masters -nimiseltä tuplalta.

Vuoteen 1968 saakka Beatles-levyt julkaistiin sekä mono- että stereo-miksauksina. Mono oli 1966 vielä stereolevyä yleisempi ja sen miksaamiseen käytettiin enemmän aikaa kuin stereon ja siksi sitä pidetään bändin harrastajien keskuudessa näistä kahdesta aidompana. Silti sekä 1987 että 2009 CD-julkaisut ovat stereoversioita. Revolverin mono-miksaus löytyy nykyään laatikosta The Beatles In Mono. Autenttista Beatles soundia tavoitteleville tiedoksi että mono-vinyyli on myynnissä myös erikseen.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit