Yellow Submarine
Beatles suostui antamaan hahmonsa animaatioelokuvalle, joka perustui Amerikassa syksystä 1965 lähtien pyörineeseen animaatiojarjaan, jossa neljä Beatlea seikkaili. Bändi äänitti keväällä 1967 Sgt. Pepperin ja Magigal Mystery Tourin välissä projektia varten vain kaksi uutta biisiä, All Together Now ja It's All Too Much. Kun projekti oli edennyt pidemmälle, helmikuussa 1968 John Lennon kyhäsi Lady Madonna -sessioissa leffaan vielä biisin Hey Bulldog. En tiedä tarjosiko bändi samassa sessiossa äänitettyä Across The Universea leffaan, mutta minusta biisi olisi hyvinkin sopinut siihen. Lopulta tammikuussa 1969 julkaistun levyn viimeisin uusi biisi oli niistä äänitysajallisesti vanhin sillä George Harrisonin Only A Northern Song oli syntynyt jo Sgt. Pepperin sessioissa kevättalvella 1967.

Levylle laitettiin luonnollisesti myös koko projektin alulle pannut nimikappale Yellow Submarine, joka oli julkaistu jo kolme vuotta aiemmin. All You Need is Love oli sitä vuoden tuoreempi, mutta amerikkalaiset ostajat olivat saaneet sen jo osana Magical Mystery Tour LP:tä. Bändin tuottaja George Martin sävelsi levyn kakkospuolelle Beatlesin inspiroimaa instrumentaalimusiikkia. Kun neljän uuden biisin joukkoon ei sattunut osumaan yhtään todella vahvaa biisiä, ei puoli vuotta leffan jälkeen ilmestynyttä levyä voi pitää ostamisen arvoisena.

Kun Yellow Submarine -elokuva restauroitiin 90-luvun lopussa George Harrisonin valvovan silmän alla, leffasta julkaistiin uusi soundtrack, Yellow Submarine Songtrack. Minusta EMI olisi voinut liittää sen osaksi 2009 julkaistua Beatles in Stereo -laatikkoa ja jättää alkuperäinen albumi unohduksiin. Se on hävettävän huono Beatles-levy.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit