Get Back Sessions
The Beatles päätti vuoden 1968 lopulla että heidän seuraava projekti olisi TV-special, joka koostuisi uusien biisien harjoitusten kuvaamisesta sekä niiden esittämisestä yleisön edessä. Bändin siirryttyä tammikuussa 1969 harjoittelemaan Twickenhamin elokuvastudioilla se ei ollut kyennyt päättämään missä se esiintyisi. Turhan aikainen päivän startti ja kylmä filmistudio vaati veronsa ja muutaman päivän kuluttua George Harrisonin ilmoitti eroavansa bändistä. Lennon piti pokkaa ja tokaisi kuvausporukalle "ellei hän ole tiistaihin mennessä takaisin, soitamme Eric Claptonille". Tammikuun puolessa välissä Harrison suostui palaamaan kunhan sessiot siirtyvät yhtyeen oman toimiston kellaristudioon. Lennonin hang around kamu "Maaginen Alex" oli ideoinut sinne mullistavaa studioa, mutta lopulta suurin osa laitteistoista lainattiin Abbey Roadin studiolta. Tässä vaiheessa, bändi sai vieraakseen pianisti Billy Prestonin. Hänen läsnäollessa vanhat kaverukset eivät kehdanneet riidellä ja sessioiden loppu (21.-31.1.) sujui vähintäänkin näennäisen rauhallisissa tunnelmissa.

Tätä levyä ei ole virallisesti olemassa, mutta on kuitenkin. Itse asiassa on olemassa ainakin kaksi erilaista Get Back -levyä. Toinen LP kasattiin äänittäjä Glyn Johnsin toimesta toukokuussa 1969. Koelevyt prässättiin, mutta 15 biisin mittaista levyä ei voitu julkaista koska samanniminen elokuva oli yhä tuotantovaiheessa. Myös bändin jäsenien ja taustahenkilöiden ajatukset raa'asta ja alastomasta levystä menivät pahasti ristiin. Siitäkin huolimatta että se oli koko sessioiden alkuperäinen idea. Toinen yritys vuoden 1970 alussa koki saman kohtalon kun 16 biisin paketti päätyi taas roskikseen. Nämä kaksi hiukan erilaista LP:tä ovat laajasti levinneet bändin fanien keskuudessa. Molemmista versioista otettiin aikanaan arviolta muutaman kymmenen levyn painos. Beatles ei ole koskaan julkaissut kumpaakaan näistä Get back -variaatioista.

Kolmen viikon äänityssessioista on olemassa ainakin 97 tuntia kuvausryhmän (todennäköisesti mono) Nagra-nauhurilla äänitettyä äänimateriaalia. Lords of The Rings ja Hobbit -ohjaaja Peter Jackson kertoi 2019 että hän aloitti koostamaan uutta Let it Be -leffaa (nimi ei tätä kirjoittaessa ole selvillä) katsomalla 55 tuntia kuvamateriaalia. Mitään näistä ei ole koskaan käytetty EMI:n julkaisemilla Beatles-levyillä, mutta niistä on julkaistu jopa 83 CD:n bootleg-pakettina. Vuonna 2003 Hollanin ja Englannin poliisit takavarikoivat noin 500 kappaletta 16 minuuttista kelanauhaa, joten on mahdollista että näitä tullaan käyttämään 2020 julkaistavassa uudessa elokuvassa.

Äänitysten joukossa on myös paljon kieli poskella heitettyjä covereita bändiä innoittaneilta muusikoilta, sekä joitakin sen omia vanhojha kappaleita. Näitä ei kuitenkaan tarkoitettu missään vaiheessa julkaistavaksi. Anthology 3:lla on yksi tällainen lyhyt R&R medley Rip It Up/Shake, Rattle And Roll/ Blue Suede Shoes. 

Bändin ollessa hajoamaisillaan maaliskuussa 1970, Phil Spector kutsuttiin apuun kasaamaan äänityksistä Let It Be -levy. Hän lisäsi biiseihin kuoro-osuuksia, jousisoittimia ja sai raa'at studiolivekappaleet kuulostamaan Las Vegas yökerhobändiltä. Ilmeisen epäonnistunut veto meni kumminkin kaupaksi. Anthology 3:lla on Get Back Sessioista R&R medleyn lisäksi kahdeksan biisiä. Niiden joukossa on Paul McCartneyn Teddy Boy, jonka Johns sisällytti ainakin toiseen versioonsa albumista, mutta joka ei päätynyt Let It Be'lle.

McCartneyn toivomuksesta sessioista miksattiin 2003 lähempänä bändin alkuperäistä ideaa oleva Let It Be ...Naked. Myynnissä on siis kaksi erilaista Let It Be -levyä, mutta ei vieläkään yhtään Get Backiä. Levyn 50-vuotisjuhlan lähestyessä on selvä että vihdoinkin sessioista julkaistaan reilusti uutta materiaalia.

Petri Myllylä  / 23.8.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit