Wired
Kun Tommy Bolin liittyi Deep Purpleen, David Coverdale kehui jotakin kitaristin soittamaa juttua Bill Cobhamin Spectrum-levyllä. Yllätyksekseen laulaja sai kuulla noiden juttujen olevan levyllä koskettimia soittaneen, Cobhamin bändikaverin Jan Hammerin efektejä. Sama tsekkiläissyntyinen kosketinvelho vastaa siitä että Wired on nimensä mukaisesti elektroninen ilotulitus. Mutta ei kuitenkaan ihan kokonaan vaan myös tällä levyllä on rauhallisempia hetkiä, joissa pääosassa on Jeff Beckin kitara. 

Edellisen Blow By Blow -levyn tavoin Wiredin tuotti viidenneksi Beatleksi tituleerattu, myöhemmin aateloitu Sir George Martin. Samoin myös edellisellä albumilla mukana ollut, Jeff Beck Group II kosketinsoittaja Max Middleton musisoi myös Wiredilla. Tosin hän on säveltänyt Jan Hammerin tavoin vain yhden levyn biiseistä, sen avausraidan Led Boots. Suurinta sävellysvastuuta kantaa Jan Hammer Groupin rumpali Narada Michael Walden, joka on säveltänyt puolet albumin kahdeksasta raidasta. Jeff Beck on valinnut albumille coverin Goodbye Pork Pie Hat ja basisti Wilburys Bascomb toi mukanaan Andy Clarkin kanssa tekemänsä Head For Backstage Pass. 

Ostin Wiredin levykokoelmiini joskus 90-luvun lopulla innostuttuani fuusiojazzista. Vaikka yhä kuuntelen esimerkiksi Mahavishnu Orchestraa ja Miles Davis'in sähköisen aikakauden levyjä, Wired on kerännyt päällensä vahvan kerroksen pölyä. Jostakin syystä käteni osuu mielummin Blow By Blowiin. Tätä arvostelua varten luonnollisesti kuuntelin kestoltaan verrattain lyhyttä albumia muutamaan otteeseen. Pakko tunnustaa, että albumi kuulostaa paremmalta kuin osasin odottaa. Ehkä Beckin ja Hammer Groupin live onkin itselleni se vaikein pala purtavaksi. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit