The Wall
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 87. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Vaikka kuulin tähän levyyn jo sen ilmestymisen aikoihin, nyt jo kaukaisen 70-luvun viimeisellä kuukaudella, hankin tämän yhden maailman myydyimmän tuplalevyn itselleni vasta 2000-luvun alussa.

Roger Waters ehdotti bändikumppaneilleen teemalevyn tekoa. The Wall valittin kahdesta eri konseptista. Tarina kertoo kuvitteellisesta, mutta Watersia muistuttavasta rocktähdestä Pink, joka erkaantuu maailmasta ja omista faneistaan. Hän haluaa itsensä ja niiden välin muurin. En ole sukeltanut koskaan kovin syvälle rockrunouteen, mutta teemana The Wall on kiehtova. Levy sai jo ilmestyessään suurta huomiota osakseen ja bändin 1980-81 massiivinen lavarakennelma yleisön ja bändin välillä oli sekin merkittävä juttu. Suurta arvostusta nauttiva albumi on kuitenkin musiikillisesti varsin keskinkertainen ja paikoin jopa puuduttava. Se, että sillä on bändin ehkä kaikista tunnetuin kappale Another Brick In The Wall (Part II), ja yksi parhaista biiseitä Comfortably Numb ei kumminkaan horjuta Dark Side Of The Moonin asemaa heidän taiteellisena huippuhetkenään.

EMI julkaisi levystä vuonna 2011 uuden remasteroinnin (pikkukuva) ja 2012 siitä julkaistaan erikoisjulkaisu, joka kuuluu kaikkien Floyd-fanien lahjalistalle. Siinä on mukana (remasteroituna) jo aiemmin julkaistu livelevy The Wall -kiertueelta sekä kaksi levyllistä demo ja alternative materiaalia. En onnistunut kuuntelemaan kaikkea tätä sillä niin syvälle en jaksanut sukeltaa.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit