Yessongs
Yes julkaisi vuonna 1973 kolmen LP:n livepaketin (2CD). Bändi oli äänittänyt edellisen vuoden aikana yli kymmenen keikkaa, joista Yessongs kasattiin. Yessongs'in syksyn 1972 äänitykset eivät onnistuneet teknisesti kovinkaan hyvin. Kun nauhoja työstettiin 14CD:n ja seitsemän keikan Seven Shows From Seventy-Two -julkaisua varten, havaittiin Dolby-ongelmia, joita tuottaja Eddie Offord ei kyennyt Yessongsia kasatessaan ratkomaan. Yessongs ei ole teknisessä mielessä onnistunut, mutta bändin upea musiikki ja sen soittajien lahjakkuus tekee siitä ainutlaatuisen kokemuksen.

Yessongs ei ollut tarkka ajan kuva vaan se kasattiin kahden eri kiertueen ohjelmistosta. Helmikuussa 1972 New Yorkissa äänitetyt Perpetual Change ja Long Distance Runaround/The Fish tulevat Fragile-kiertueelta, eli ne ovat ainoat kappaleet, joilla Bill Bruford on rummuissa. Bill lähti bändistä heti Close To The Edgen äänitysten jälkeen ja heinäkuun 1972 lopulla startanneella kiertueella rumpujen takana oli uusi mies, Alan White. Hän onkin pitänyt tuosta pestistä kiinni siitä lähtien. Harva livelevy on autenttinen yhden illan dokumentti. Yessongs ei edes pyri sellaiseen, mutta toki senkin suhteen jälkiäänittäminen ja vinyyliajalle tyypillinen editointi olisi voinnut jäädä tekemättä.

Minusta Yessongs on kiinnostavimmillaan The Yes Albumin -biiseissä. Rick Wakeman tuo niihin kosketinsoittimineen oman lisänsä ja ne ovat keikkaversioina hieman erilaisia kuin studioalbumilla. Liveboxilla The Word Is Live löytyy näistä biiseistä alkuperäisen kosketinsoittajan Tony Kaye soittamat versiot, jotka kumminkin häviävät kiinnostettavuudessaan Wakemanin vastaaville.Fragile ja Close To The Edge -albumien kappaleet soitetaan keikalla melko samanlaisina kuin studiolevyille. Toki pitkillä soolospoteilla varustettuina. Tavallaan tätä levyä voi pitää myös kokoelmana edeltäneen kolmen levyn parhaista paloista.

Yessongs on kestoltaan pidempi kuin bändin tuolloiset keikat. Reilun kahden tunnin mittaisen levyn läpikahlaaminen voi olla turhan vaativa homma. Itse sain levystä kokonaiskuvan vasta kolmannella tutustumiskerralla. Aikaa ensitutustumisesta levyyn sisällepääsyyn kului 18 vuotta! Älä siis tuomitse tätä mammuttia tai itseäsi vaikka siihen tutustuminen takkuilisi.

Mainitun seitsemän keikan megaboxin Seven Shows From Seventy-Two parhaat palat kasattiin 2CD/3LP:lle Highlights From Seventy-Two, joka lienee lähimpänä sitä mitä Yessongs olisi voinnut olla jos se olisi päätetty kasata vain ssyksyn Close To The Edge -kiertueen biiseistä. Itselleni upea ja ehdottoman autenttinen levy kolahti välittömästi. Vielä kun kevään 1972 keikoista saadaan samanlainen niin oma saksalainen orkkis-Yessongs saa siirtyä eläkkeelle.

Petri Myllylä 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit