Tormato
Numero yhdeksän ei taida olla Yesin onnenluku. Vuonna 1978 ilmestynyt Tormato oli bändin ensimmäinen selvä rimanalitus ja se sattui yhdeksän vuotta esikoislevyn julkaisun jälkeen.

Välttelin Tormatoon tutustumista reilun neljännesvuosisadan, mutta marraskuussa 2009 nappasin sen syliini kirjaston hyllyltä yhdessä muutaman muun vähemmän tuntemani Yes-albumin kanssa. Kuuntelin alkuperäisen levyn ilman CD:llä olevia bonuksia ensiksi pariin kertaan. Ajattelin tutustua levyn bonuksiin kunhan ensiksi tutustun alkuperäisen albumin materiaaliin. Levyn musiikki ei herättänyt minussa juuri minkäänlaista vastakaikua enkä meinannut saada itseäni kolmatta kertaa sen pariin. Joskus levyt aukeavat minulle pitkän kaavan mukaan, mutta muutama uusintakierros ei tätä levyä nostanut yhtään pykälää. Edes alkuperäisen englantilaisen vinyylijulkaisun hankinta ei muuttanut suhdetta levyyn. 

Remasteroinnit yhteydessä 2004 Tormato CD:lle lisättiin lähes 40 minuuttia bändin hardcore-faneja ilahduttavaa bonusmateriaalia. Valtaosa näistä kappaleista julkaistiin myöhemmin säveltäjiensä toimesta heidän soololevyillä ja -projekteissa. Steve Howen Abilene ilmestyi levyltä irrotetun Don't Kill The Whale -singlen kääntöpuolella. Everybody's Song on sittemmin paljastunut alkujaan jo Patrick Morazin ajalla tehdyksi kappaleeksi. In A Word -boxilta löytyy lisäksi biisi Ritchard, joka tulee myös Tormaton sessioista. 

The Word Is Live -boxille otettiin mukaan vuoden 1978 USA:n rundilta neljä kappaletta, joista Heart Of The Sunrise ja Circus Of Heaven ovat tältä levyltä. Kokoonpanon viimeiseltä yhteiseltä kiertueelta kesältä 1979 mukaan ei mahtunut enää muita uuden levyn kappaleita. Ymmärtääkseni tämän levyn materiaaliin ei ole koskettu kokoonpanon myöhemmillä reunion-kiertueilla. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit