9012Live (video & audio)
Yes yllätti musiikkimaailman vuonna 1983 siirtyessään radioystävälliseen musiikkiin 90125 comeback-levyllään. Vuoden 1984-1985 maailmankiertue tarjosi silti myös bändin vanhoille progefaneille muistoja menneeltä 70-luvulta. Ehkä juuri näitä vanhoja faneja haluttiin muistaa julkaisemalla kiertueen päätteeksi 33 minuuttinen livelevy, jolla on mukana vain kaksi biisiä, mutta kaikki konsertin soolo-osuuden. Toisaalta näitä sooloja ei ollut mukana samaan aikaan julkaistulla videonauhalla 9012Live. 

Mini-LP:nä julkaistu 9012Live-Solos ei ole enää mukana Yes-kataloogissa (paitsi Japanissa, johon levyyn on lisätty kaksi bonuskappaletta). Bändi äänitti syyskuussa 1984 Edmontonissa, Kanadassa kaksi keikkaansa, joten ehkä niistä vielä joskus kasataan kunnollinen parin tunnin mittainen livelevy. 9012Live deluxe edition olisi ainakin itselleni ehdoton hankinta. Nyt lähimmäksi sitä pääsee katsomalla YouTubesta jääkiekkoseura Washington Capitalsin kotiluolassa Pohjois-Amerikan kiertueen ensimmäisen osan viimeisen 15.5.1984 kuvatun 2,5 tuntisen keikan.

Edmontonin keikoista kasattu VHS-julkaisu 9012Live oli mini-LP:n tavoin itselleni ISO pettymys typerine efekteineen 50-luvun perhe-elämästä ym. Reilun tunnin mittainen nauha sisälsi sentään reilun puolet kiertueella soitetusta keikasta. 90125-levyn biiseistä ainostaan Our Song ei ollut mukana bändin setissä, ja lopuista kahdeksasta Hearts on ainoa jota ei otettu mukaan videolle. Leikkaamon lattialle jäi myös kaikki mini-LP:lle päätyneet soolopätkät sekä setissä olleista bändin 70-luvun biiseistä setin ensimmäisenä vanhana biisinä soitetti Yours Is No Disgrace, And You And I ja Long Distance Runaround. Jo videokasetilla aikakautta edustivat 1971 julkaistut I've Seen All Good People ja Starship Trooper. DVD:n bonuksena kuullaan lisäksi edellisten tavoin alkujaan 1971 äänitetty Roundabout, joka julkaistiin seuraavana vuonna bändin lopullisella läpimurtolevyllä Fragilella.

Onneksi videonauhan DVD-päivitys tehtiin vuonna 2006 asiallisesti ns. director cut nimellä. Käytännössä tuo tarkoittaa keikkaan kuulumattomien videoleikkeiden poistamista. Aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia ei tämäkään versio valitettavasti sisällä. Jostakin syystä tekijät halusivat DVD:lle myös videon alkuperäisen version.

Uusi versio, kuten ohjaaja Steven Soderberghn Access All Areas -dokkari ja bändihaastattelut löytyvät DVD:n bonusvalikon alta. Vaikka ne eivät mitään poikkeavaa tarjoa (edes John McEnroen ja Peter Framptonin keikalla oleminen ei ole sitä), tuon ajan eläneelle ne ovat kurkistus viattomuuden aikakauteen. Videon kuten 90125-albumin heikoin biisi City of Love saa keikan jälkeen bändin uudelta kitaristilta Trevor Rabinilta jäätävän kriittisen arvion. Luonnollisesti alkuperäinen stereoääni on tarjoiltu nyt myös melko yllätyksettömässä 5.1 muodossa.

Petri Myllylä / 10.01.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit