Open Your Eyes
Kahden Yes-orkesterin aikakausi (1988-90) päättyi niiden yhteislevy Unioniin, mutta sitä seuranneen kahdeksanmiehisen kiertueen jälkeen bändi palasi 80-luvun pop-aikakauden miehitykseen. Tuo kokoonpano hajosi 1995 kun bändin 70-luvun klassinen kokoonpano palasi yhteen. Heidän maaliskuussa 1996 äänitetty keikka sekä studioäänitykset julkaistiin kahdella Keys To Ascension -levyllä. Niistä jälkimmäisen ilmestyttyä kosketinvelho Rick Wakemanin tilalle oli tullut jo 1989 bändissä ulkojäsenenä työskennellyt Billy Sherwood, joka myös tuotti mainitut Keys-sessiot.

Open Your Eyes'in juuret ovat Chris Squiren ja Sherwoodin yhteisen Conspiracy-bändin demoissa, joita manageriporras halusi luonnollisesti tulevalle levylle. Multi-instrumentistina jälkimmäinen vastaa pääasiassa levyn kosketinsoitin osuuksista sekä sähköisistä rytmikitaroinneista. Steve Howen rooli ei ole totutunlainen hänen hoitaessa akustiset soittimet, mutta vain sähkökitarasoolot. Chris Andersonin toivomuksesta bändi kiinnitti tulevalle kiertueelle kosketinsoittajaksi venäläisen Igor Khoroshevin, jonka Hammondit on kuultavissa muutamilla levyn raidoista.

Open Your Eyesin ilmestymisaikoina vuonna 1997 olin erkaantunut bändistä. Tutustuin levyyn, ja bändin muuhun vuoden 1994 jälkeiseen tuotantoon vasta vuonna 2009. Muutamien kuuntelukertojen jälkeen unohdin levyn pitkäksi aikaa kunnes 2019 törmäsin sen vinyylipainokseen. Melko tarkalleen 22 vuotta aiemmin julkaistu levy päätyi viimeinen hyllyyni.

Asetin oranssin vinyylin levylautaselle hiukan jännittyneessä mielentilassa. Olin nimittäin hankkinut sitä ennen joitakin 90-luvun levyjä ensimmäistä kertaa ja huomannut nauttivani niistä aiempaa digitaalista kuuntelua enemmän. Kyse ei kuitenkaan ole vinyylin paremmuudesta vaan siitä että levyt kuten Open Your Eyes ovat olleet tiedostomuodossa ja olen kuunnellut niitä enimmäkseen ilman ulkoista vahvistinta ja vain niukasti tietokoneen omia kaiuttimia paremmille "pömpeleillä". Toki Open Your Eyes avaa silmäni eri tavalla kun istahdan kohtuullisen laadukkaan laitteiston eteen nahkatuolille sitä kuuntelemaan. En tarkoita että huono musiikki muuttuisi hyväksi jos sitä kuuntelee laadukkaalla laitteistolla, mutta itselleni omassa rauhassa kuunneltu musiikki antaa sielulle enemmän. Vaikka Open Your Eyes ei ole bändin parhaimmistoa, se on silti ehdottomasti kuuntelun ja omistamisen arvoinen.

Petri Myllylä / 29.5.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit