Symphonic Live (audio & video)
Yes vei klassisen teoksensa Magnification'in lavalle ja toinen Amsterdamin keikka 22.11.2001 kuvattiin seuraavan kesän VHS/DVD julkaisua varten. Pian sen jälkeen kahden kuvalevyn kaveriksi laitetiin mukaan rankasti editoitu CD. Amerikkalaiset ja japanilaiset ovat vuosien saatossa julkaisseet keikan kokonaisuudessaan tupla-CD:nä, mutta jostakin syystä Euroopassa on tyydyttä editoituihin 10 biisin audiojulkaisuihin. Edes vinyylibuumi ei ole tuonnut kauppoihin keikasta tehtyä tripla-LP:tä. Sitä vastoin 2011 keikka ilmestyi Blu-ray'nä, jonka pakkaamaton ääni on yllättävän selvästi DVD:tä dynaamisempi.

Rockbändin ja klassisen orkesterin yhdistelmää ei ole enää 2000-luvulla voinut kutsua miksikään kahden eri maailman kohtaamiseksi. Nuorista muusikoista koostuvan European Festival Orchestran jäsenille rock-musiikki ei varmaankaan ole sellainen tuntematon käsite kuin niille vanhan polven soittajille, jotka joutuivat 60-luvulla kokeellisten (kuten Deep Purplen Jon Lord) rokkimiesten kanssa samalle lavalle. Osa nuorista viulisteista rokkaa tälläkin keikalla niin että tuskin tuolillaan pysyvät.

Kun lavalla on neljä viidesosaa Yes'in klassisesta kokoonpanosta, huomio kiinnittyy helposti siihen instrumenttiin, jonka soittaja ei ole paikalla. Rick Wakeman jätti bändin vuonna 1997 ja Yes tekikin mainitun Magnificationin nelimiehisenä. Kiertueelle he eivät kumminkaan uskaltaneet ilman kosketinsoittajaa ja tälle paikalle löytyi vuokramieheksi Tom Brislin.

Klassinen orkesteri sopii Yes'in musiikkin erinomaisesti. Tuttujen biisien lisäksi setissä on uudelta Magnification-levyltä kolme kappaletta. Niistä nimikappale nousee yhdeksi keikan kohokohdista. Upea biisi kerta kaikkiaan!

Kuuntelin pitkään musiikkivideot stereona, mutta viime vuosina olen yleensä valinnut ääniasetuksista pakkaamattoman DTS:n. Sen dynamiikka on niin huima että kuvan kera tarjottu stereo kuulosti lattealta. Lisäksi katsoin videon vaihtoehtoiset kuvakulmat angle-toiminnolla. Ne eivät kumminkaan olleet vaihtoehtoisia kamerakulmia lavalta vaan tietokoneanimaatioita, joita oli ripoteltu esimerkiksi pitkiin introihin. Niistä ei sen enempää. 

Petri Myllylä / 12.01.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit