Symphonic Live (DVD & CD)
Yes vei klassisen teoksensa Magnificationiin lavalle ja toinen Amsterdamin keikka 22.11.2001 kuvattiin seuraavan kesän VHS/DVD julkaisua varten. Keikka julkaistiin kokonaisuudessaan vihdoin vuonna 2009 myös CD-muodossa. Tuota ennen kiertueen livepaloja oli julkaistu reilun tunnin verran Magnificationin bonuslevyillä (2002 & 2004).

Rockbändin ja klassisen orkesterin yhdistelmä ei ole enää 2000-luvulla mikään kahden eri maailman kohtaaminen. Nuorista muusikoista koostuvan European Festival Orchestran jäsenille rock-musiikki ei varmaankaan ole sellainen peikko kuin niille vanhanpolven soittajille, jotka joutuivat 60-luvulla kokeellisten (kuten Deep Purplen Jon Lord) rokkimiesten kanssa samalle lavalle. Osa nuorista viulisteista rokkaa niin että tuskin tuolillaan pysyvät.

Kun lavalla on neljä viidesosaa klassisesta kokoonpanosta, huomio kiinnittyy helposti siihen instrumenttiin, jonka soittaja ei ole paikalla. Rick Wakeman jätti bändin vuonna 1996 ja Yes tekikin mainitun Magnificationin nelimiehisenä. Kiertueelle he eivät kumminkaan uskaltaneet ilman kosketinsoittajaa ja tälle paikalle löytyi vuokramieheksi Tom Brislin.

Klassinen orkesteri sopii Yes'in musiikkin erinomaisesti. Tuttujen biisien lisäksi setissä on uudelta Magnificationilta kolme kappaletta. Niistä nimikappale nousee yhdeksi keikan kohokohdista. Upea biisi kerta kaikkiaan!

Kuuntelen yleensä musiikki-DVD:t stereona, mutta tässä tapauksessa halusin kuulla myös sen DTS-ääniraidan. Lisäksi katsoin vaihtoehtoiset kulmat angle-toiminnolla. Ne eivät kumminkaan olleet vaihtoehtoisia kamerakulmia lavalta vaan tietokoneanimaatioita, joita oli ripoteltu esimerkiksi pitkiin introihin. Niistä ei sen enempää. Monikanavamiksaus kuulosti todella hyvältä ja riittävän rauhalliselta eli ei hollywoodmaiselta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit