Holy Diver Live (DVD & CD)
Tämä keikka on kuvattu Lontoon Astoriassa varmaankin syysflunssan aikoihin 22.10.2005. Nimittäin Ronnie James Dion ääni ei ole aivan niin hyvä kuin yleensä. Luettuani Samin arvostelun samasta keikasta epäilin audio/videolaitteistoani, mutta olen sittemmin kuunnellut keikan useaan otteeseen myös audiomuodossa enkä allekirjoita hänen näkemystä Ronnie James Dion äänestä.

Hankittuani DVD:n katsoin sen ainoastaan kertaalleen ja sen jälkeen DVD hukkui laatikon uumeniin. Neljä vuotta myöhemmin se julkaistiin Blu-ray'nä, jonka seuraavana vuonna lainasin kirjastosta. Olin tosin kuunellut keikan mp3-ääniraidan muutamaan otteeseen menneiden viiden vuoden aikana, mutta nyt minulla oli vihdoinkin mahdollisuus kuulla se pakkaamatomana DTS-HD:nä. Olin pitkään hyvin kriittinen keikkavideoiden monikanavaääntä kohtaan ja katseluhuoneeni kaiutinpatteristo olikin käytössä enimmäkseen Hollywood-leffoja varten. Dion keikan HD-miksaaja taitaa olla ns. vanhan liiton miehiä sillä ääntä ei juurikaan levitetä taakse vaan se tulee ulos perinteisesti luottaen lähes kokonaan pääkanaviin. Minusta tämä on ihan ok. Ainakaan ääniraidan johdosta DVD:n omistajien ei kannata päivittää levyä Blu-ray muotoon. 

Blu-ray formaatti on omiaan vasta silloin kun kuvaa katsotaan teräväpiirtotelevisiolla, tai mielummin -projektorilla. Itse en ole saanut jälkimmäistä mahdutettua kukkarolleni, mutta 60 tuumainen Samsung HD antaa itselleni riittävän hyvän kuvan. Alkujaan teräväpiirtokameroilla kuvattu keikka on siis mitä parasta sunnuntaipäivän viihdettä. Kuvalaadun ero DVD-julkaisuun ei kumminkaan ole niin dramaattinen, että houkuttelisin lukijaa päivittämään jo hyllyyn hankitun DVD:n. Mutta jos diggaat Dioa, ja erityisesti hänen Holy Diver -albumia, etkä ole vieläkään hankkinut tätä levyä niin tee se ihmeessä. Ja uhraa pari euroa extraa saadaksesi Blu-rayn. Sitä katsoessa ja kuunnellessa kyynel tulee silmään miestä kaivaten.

Jossakin vaiheessa tämä keikka julkaistiin myös kolmen punaisen vinyylin pakettina. Tämä julkaisu meni minulta kokonaan ohi ja yllätyin iloisesti kun siihen törmäsin kesällä 2013 lontoolaisesta levykaupassa. 

Petri Myllylä

 

Perushevi ei paljoa parane siitä kun Dio soittaa livenä klassikkoalbumiaan Holy Diver.
Ronnie James Dion ääni on säilynyt paremmin kuin monella muulla hänen ikätovereistaan. Mies on tuskin koskaan laulanut tämän paremmin. Vuoden 2005 loppuunmyydyllä Lontoon keikalla bändi oli sama kuin Suomessa viime vuotisella Christmas Is Heavy -kiertueella nähty. Kitarassa tuurasi tuolloin vielä myöhemmin Whitesnaken jäseneksi palannut Doug Aldrich. Tämän kesän Tuurin Miljoonarockissa kitaristi oli jo käsivammansa parannellut Craig Goldy.


Tällä kiertueella Dio soitti ensimmäistä kertaa Holy Diver -levyn kokonaan lavalla. Keikan biisijärjestys on levyllä käännetty siten nurin, että ensimmäinen levy koostuu Holy Diverin kappaleista ja kakkoslevyllä kuullaan Rainbown, Black Sabbathin ja Dion muiden albumeiden klassikoita. Keikallahan järjestys oli toinen, Holy Diver kuultiin keskellä keikkaa ja illan avasi Rainbown Tarot Woman.

Dion edellinen live-levy Evil Or Divine on yhä tuoreessa muistissa. Holy Diver Live on tuota edeltävää liveä laadukkaampi julkaisu. Doug Aldrichin liiankin vikkeläsormisia kitarajuttuja kuunnellessa tulee välillä ikävä Holy Diverin alkuperäiskitaristi Vivian Campbellin tyylitajua. Silti Holy Diverin kappaleissa on lavalla outoa magiaa ja voimaa.

Konsertti-DVD:t ovat aika lailla syrjäyttäneet markkinoilta perinteiset live-levyt. Dio on kuitenkin julkaissut Holy Diver Liven ensin pelkkänä levynä ja myöhemmin myös DVD:nä. Ratkaisu on hyvä, sillä molemmille tallenteille löytyy oma käyttönsä.

Kuusikymppinen Ronnie James Dio on yhä pirteä ja karismaattinen esiintyjä; lavalla pomppiva hevimenninkäinen. Koko bändi on tiukassa vedossa ja vähemmän kuultu Rainbown Gates Of Babylon kasvaa keikan kohokohdaksi. DVD välittää hevijuhlan tunnelmat kotikatsomoon hyvin ja palauttaa elävästi mieleen Christmas Is Heavy -kiertueen Suomen keikat.

Hyvin kuvatun DVD:n lisämateriaalina saadaan bändin haastattelut.


Sami Ruokangas /MTV3


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit