Keys To Ascension (video & audio)
Yes'in legendaarinen Anderson-Howe-Squire-Wakeman-White viisikko palasi yhteen syksyllä 1995 äänittämään uutta levyä. Uutinen kitaristi Steve Howen ja kosketinsoittaja Rick Wakemanin paluusta bändiin herätti aikoinaan paljon huomiota. Puolen vuoden työskentelyn jälkeen maaliskuussa 1996 bändi päätti juhlistaa klassisen kokoonopanon uutta tulemista kolmella keikalla laulaja Jon Anderssonin (silloisella) kotiseudulla Kaliforniassa. Keikoista kasattu keikkavideo ilmestyi vielä samana vuonna. 

Nykyään videojulkaisut julkaistaan lähes aina myös audiomuodossa, mutta toista oli viime vuosisadalla. Osa videon materiaalista julkaistiin yhdessä studio materiaalin kanssa samannimisellä tupla-CD:llä ja loput vuotta myöhemmin jälleen yhdessä uusien biisien kanssa. Kun studiossa 1995-96 äänitetyt biisit saatiin joitakin vuosia myöhemmin yhdelle Keystudio nimiselle levylle (jonka vinyyli julkaisua yhä odotan) oletin että sen perään julkaistaisiin livetupla, jolla olisi videon lähes 2,5 tunnin materiaali. Sellaista ei ole kuitenkaan ilmestynyt joten ehkä pitkä odotus palkitaan vielä kaikkien kolman maaliskuussa 1996 kuvatun keikan super deluxe audio/video pakettina!

Tämä DVD on musiikillisesti parasta Yes'iä vuosikymmeniin. Bändin jakauduttua 80-luvun lopulla kahteen leiriin he yllättivät 1991 niiden fuusiolla ja kahdeksanmiehisellä kiertue kokoonpanolla. Valitettavasti riitainen joukko ei kuitenkaan yltänyt lähellekään osiensa summaan. Sitä ei tehnyt myöskään 80-luvun huippusuosion saaneen kokoonpanon toinen tuleminen 1994. Anderson-Howe-Squire-Wakeman-White ryhmä nostikin bändin osakkeita kunnolla. Samalla se hyvästeli kokonaan 90125-setin eli tällä videolla keskitytään 70-luvun biiseihin. Setissä on peräti kuusi biisiä, joita ei oltu soitettu sitten 70-luvun sekä Tormatolta löytyvä Onward, jonka ensiesitys tapahtui siis 18 vuotta ilmestymisen jälkeen. Bändin jäsenet näyttävät 

Valitettavasti keikkavideon tekijät ovat lisänneet siihen aivan turhia efektejä tyyliin levykannet ja auringon nousu. Videon kuvanlaatu ei tietenkään vastaa HD-aikakautta mutta onneksi sen kuvasuhde on 16:9. Monikanavamiksauksen puuttuminen tuntuu hiukan ikävältä ja korostaa että keikka vaatii vielä päivittämistä. Saadaanko sellaista fyysisenä tuotteena vai koittaako sellaisen aika vasta kun joku suoratoistapalvelu näkee siinä taloudellista järkeä. Vaikka kokoonpano jäi lyhytaikaiseksi, keikka ansaitsisi uuden julkaisun.

Petri Myllylä / 19.01.2022


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit