Whitesnake: Ready An' Willing
Naapurin poika tutustutti itseni keväällä 1981 useisiin raskaan rockin bändeihin. AC/DC, Scorpions'in, Judas Priestin lisäksi lainasin häneltä myös Whitesnaken tuolloin vielä uusimman albumin Ready An' Willingin. Seuraavien vuosien aikana levy kasvoi kasvamistaan, ja nyt reilu kolmekymmentä vuotta myöhemmin sen alkuperäinen saksalainen vinyyli soi kuunteluhuoneessani yhä. 

Ian Paice liittyi Whitesnakeen kesällä 1979 jolloin puolet sen miehistöstä tuli Deep Purplesta. Musiikillisesti bändi kulkee kuitenkin aiempien levyjen viitoittamaa polkua ja Willing on selvää jatkoa edellisen vuoden Lovehunterille. Bändi on hioutunut entistä maukkaammaksi ja bluespohjainen poljento yhdessä hienojen biisien kanssa toimii kuin junan vessa. Levyn avaa yksi omista 'Snake suosikeistani Fool For Your Loving, josta David Coverdale teki yhdeksän vuotta myöhemmin epäonnistuneen uusintaversion. Tällä levyllä on myös yksi uusintaveto sillä herkkä Blindman oli julkaistu aiemmin Coverdalen soololevyllä. 

Albumin ykköspuolen biiseistä Fool For Your Loving, Sweet Talker ja Ready An' Willing sekä kääntöpuolen avaava Ain't Gonna Cry No More päätyivät jouluksi 1980 julkaistulle livelevylle Live...In The Heart Of The City. Muistaaksi kiertueella soitettiin joillakin keikoilla omasta mielestäni levyn heikointa raitaa Black And Blue, sekä mahdollisesti levyn räväkästi lopetettavaa She's A Womania.

Levyä seuranneella Britannian kiertueella heidän lämppärinä oli basisti Neil Murrayn ja rumpali Ian Paicen tuleva työnantaja Gary Moore amerikkalaisen G-Force bändinsä kera.

EMI remasteroi levyn 2006 jolloin siihen liitettiin sessioissa äänitetty Love For Sale sekä neljä livevetoa BBC äänittämättä ja lähettämällä Reading 1979 festareila. (Koko seitsemän biisin radiolähetys julkaistiin omana levynä laatikossa Box 'O' Snakes. Ostin myös avattavilla kansilla ja kirkkaalle vinyylille prässätyn uusio-LP:n, joka on valitettavasti masteroitu digitaalisesta materiaalista.

Petri Myllylä

 

Ian Paicen liitytttyä klassinen Whitesnake-kokoonpano oli viimeinkin valmis. Levyltä ei heikkoja lenkkejä löydy. Sille on siunaantunut melkoinen joukko omia suosikkejani, kuten Fool For Your Loving, Ready An’ Willing, Ain’t Gonna Cry No More, Love Man ja She’s A Woman, jolla muutoin yleensä taka-alalla pysyttelevä Jon Lord soittaa loistavan soolon.

Vaikka tässä tuleekin toistoa, niin pakkohan nämä hienot Whitesnake-elementit on mainita. Sanokaa mitä sanotte, mutta minusta David Coverdalella on hieno ääni, ja näillä alkupään Whitesnakelevyillä hän ei onneksi karju korkealta ja kovaa. Niitä kuunnellessa ymmärtää kyllä miksi kylmät väreet kulkivat pitkin Paicen selkäpiitä Davidin demonauhaa kuunnellessa. Micky Moodyn slidekitara nostaa aina hymyn huulilleni ja Bernie Marsden täydentää kitaraosaston vakuuttavasti. Taustalaulut ovat tehokkaita ja Neil Murrayn ja Ian Paicen muodostama komppiryhmä tuntuu löytäneen yhteisen sävelen välittömästi. Toisin kuin Deep Purplessa ollessaan Jon Lord on pääosan ajasta taustalla, mutta antaa sieltä sen viimeisen silauksen yhtyeen soundiin.


Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit