Trespass
Genesis muuttui 60-luvun lopussa kohti progressiivista musiikkia. Esimerkiksi syksyllä 1969 demottu Going Out To Get You oli selvästi erilainen kuin heidän puoli vuotta aiemmin julkaisema esikoislevy. Vuosikymmenen alussa BBC:n ohjelmaan äänitetyt neljä biisiä antoivat vielä vahvemman kuvan bändin tulevasta musiikillisesta suunnasta. Nämä kaikki kappaleet löytyvät 2008 julkaistun Genesis 1970-1975 boxin bonuslevyltä.

Oikeastaan vasta Trespassin myötä alkaa bändin tarina kohti yhdeksi progressiivisen musiikin ikoneista. Mutta silti mikäli bändi olisi lopettanut toimintansa kitaristi Anthony Phillipsin viimeiseen keikkaan (18.7.1970), tuskin kirjoittaisin tätä arvostelua. Trespass esitteli sen musiikillisen formaatin, jolla bändi lähivuosien aikana tuli nousemaan yhdeksi progressiivisen rockin kärkibändeistä. Itselleni Trespass ei ole kovinkaan tuttu levy, ei vaikka ostin sen remasteroidun CD:n jo vuonna 1994 jonka pistin kiertoon mainitun boxin ostettuani (joka sekin on jo vaihtunut vinyylilaatikkoon). Harvaksi jääneen kuuntelun syynä ei kuitenkaan ole levyn suoranainen huonous vaan enemmänkin se että nappaan kuunteluun useimmiten jonkin muun Peter Gabrielin aikakauden levyn. Trepassin kokonaisuus ei mielestäni huitele pilvissä vaan se on sävellyksiltään vielä aika köykäinen. Itselleni levyn ehdoton kohokohta on päätösraita The Knife. Levyn ainoa nopeampi rock-biisi julkaistiin harvinaisena kaksipuolisena singlenä. Sen lisäksi oikeastaan vain A-puolen päättävä on pianovetoinen Visions of Angels on samalla tasolla tulevien levyjen materiaalin kanssa.

Trespass uudelleenmiksattiin ja julkaistiin 2007 SACD/CD + DVD tuplana (sekä osana näyttävää Genesis 1970-1975 boxissa). Tässä tapauksessa sekä SACD:llä että DVD:llä on levystä monikanavamiksaus, joka ei kuitenkaan juuri nosta sen kiinnostavuutta. DVD:ltä löytyy lisäksi vuonna 2007 tehty bändin jäsenien haastattelu.

Petri Myllylä /21.11.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit