Nursery Cryme
Kitaristi Anthony Phillips'in lähtö bändistä kesällä 1970 meinasi olle kohtalokas sillä uuden soittajan löytäminen ei ollut helppoa. Bändissä lyhyen ajan olleen Mike Barnard'in tilalle löydettiin kuitenkin 1971 alussa Steve Hackett. Hiukan häntä ennen bändiin oli liittynyt sen neljäs rumpali Phil Collins.

Jos bändi siirtyi edellisellä levyllään folkista progeen, tällä levyllä se laajetaa soundiaan entistä sähköisemmäksi. Lukioajan kaverini tutustui levyyn 80-luvun uuden progeaallon jälkimainigissa mutta hänen innostuksesta huolimatta en siihen vielä silloin innostunut. Omaan hyllyyn se tuli 1994 remasteroidun CD:n muodossa, mutta levy on ollut itselleni hankala koska en ole löytänyt sen seitsemästä kappaleesta itselleni yhtäkään elämää suurempaa -biisiä. Jos hiukan vähemmän riittää niin Seven Stones ja avausraita Musical Box toimivat hyvinä esimerkkeinä hyvässä nousussa olevalta bändiltä. Nursery Cryme onkin kauttaaltaan edeltäjäänsä kiinnostavampi kokonaisuus.

Nursery Cryme miksattiin 2007 uudestaan ja julkaistiin CD/SACD + DVD -tuplana. Sekä SACD:lla että DVD:llä on levystä monikanavamiksaus. DVD:llä on lisäksi 2007 tehdyt bändin jäsenien haastattelut. Levyn ilmestyttyä kotini 5.1 äänentoistolaitteisto ei mahdollistanut DVD:tä laadukkaamman SuperAudion kuuntelua, mutta vuosien mietinnän jälkeen hankin Oppo-soittimen ja pääsin nautiskelemaan monikanavamiksauksesta parhaassa mahdollisessa laatuluokassa. Monikanavamiksaus on tasapainoinen ja onnistuu levittämään musiikin kuulijan ympärille ryhtymättä kikkailemaan liiaksi. 

Vinyylijulkaisulla ei ole mukana mitään extroja, mutta bändin vanhanpolven fanit arvostavat taatusti 200 grammaisesta vinyylistä puristetun levyn upeaa ja lämmintä sointia. Tosin voi olla että osa heistä on niin tottunut alkuperäiseen miksaukseen että pitäytyvät mielummin siinä. Toukokuussa 1972 bändi julkaisi singlen Happy The Man, jonka b-puolena oli albumiraita Seven Stones. Harvinainen a-puoli löytyy Genesis 1970-1975 (CD-)boxin bonuslevyltä.

Petri Myllylä / 22.11.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit