Genesis Live
King Biscuit Flower Hour äänitti helmikuussa 1973 kaksi Genesiksen Englannin kiertueen keikkaa. Jostakin syystä niitä ei koskaan lähetetty radio-ohjelmassa vaan bändin levy-yhtiö julkaisi niistä maan top-10:iin nousseen liven. Levystä taidettiin jossakin vaiheessa suunnitella peräti tupla-albumia. Ainakin sellainen testilevy (tai radiokäyttöön suunnattu painos) prässättiin, jolla oli mukana myös Foxtrot-kiertueen keikkojen kohokohta Supper's Ready. Tämä testilevy on sittemmin julkaistu bootlegina useaan otteeseen. 

Koulukaverini ryhtyi kuuntelemaan 80-luvun puolessa välissä isoveljiensä opastamana progea. Tuolloin koko genre oli minunlaiselle valtavirtakuuntelijalle todella "has been" juttu. Siitäkin huolimatta että esimerkiksi Marillion oli tuohon mennessä julkaissut jo mjuutaman levyn, jotka olivat herättäneet kiinnostusta saarivaltakunnan ulkopuolellakin. Minua frendin häröily ei juuri innostanut progeen vaikka tätäkin levyä tuolloin sain kysymättä kuunnella. todellisuudessa oma tutustuminen Genesisin ns. Gabriel-aikakauden musaa tapahtui vasta 2000-luvulla, jolloin julkaistiin hieno 1970-1975 laatikko, jossa oli kustakin levystä sekä CD/SACD että DVD-A.

Bändin livelevyt julkaistiin 2009 samanlaisessa laatikossa kuin aikakausien 1970-1975, 1976-1982 ja 1983-1998 studiolevyt. Hankkimani livelaatikko oli pitkään hyllyssäni pölynkerääjänä sillä jostakin syystä olen pitänyt enemmän bändin studiolevyistä. Itselleni on ollut yllätys ettei levyä ole sittemmin laajennettu kokonaisen keikan mittaiseksi. Olisiko jälleen kerran käynyt niin että levyn miksauksen jälkeen alkuperäiset moniraitanauhat on otettu studiossa uusiokäyttöön eikä niitä ole enää olemassa. Alkuperäinen albumi on 46 minuutin mittaisena todella kompakti. Levyn avaavat Watcher Of The Skies ja Get 'Em Out By Friday tulevat neljä kuukautta ennen julkaistulta Foxtrotilta. A-puolen päättävä The Return Of The Giant Hogweed ja kakkospuolen eka The Music Box tulevat 1971 julkaistulta kolmoslevyltä Nursery Cryme. Levyn päättävä The Knife päätti myös bändin musiikillisen linjan siirtymävaiheen 1970 albumin Trespassin.

Mainitsemassani boxissa, mutta myös erillisjulkaisuna 2009 julkaistun levyn monikanavamiksaus ei lähde leikkisästi irroittelemaan formaatin mahdollisuuksilla. Silti takakanavillekin on saatu jotakin pientä eloa ja joitakin kivoja ratkaisuja kuten rumpujen jakoa. En silti usko että pitkään levyä stereona kuunnelleet fanit saisivat monikanavaisuudesta valtavia kiksejä. Jostakin syystä tämän levyn Dolby Digital koodaus on omaan korvaani DTS 96/24 musikaalisempi vaikka jälkimmäinen on yleensä se, josta enemmän pidän.

Petri Myllylä / 15.11.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit