Selling England By The Pound
Genesis ei ollut 70-luvulla mikään pop-orkesteri, mutta tältä levyltä se julkaisi syksyllä 1973 kaupallisesti hyvin menestyneen singlen I Know What I Like (In Your Wardrope). Sinkun lähes kahdeksanminuuttinen b-puoli Twilight Alehouse sai CD-julkaisunsa vasta 2008 ilmestyneellä 1970-1975 boxilla.

I Know What I Like auttoi Selling England By The Pound LP:n Englannin listakolmoseksi ja se on samalla varmasti albumin tunnetuin raita. Levyllä on sen lisäksi upeita säveliä kuten progerockmestariteos Firth Of Firth. Levyn kaksi pitkää eeposta The Battle Of Epping Forest ja Cinema Show erottavat selvimmin albumin myöhempien vuosien valmiiksi pureskellusta Genesiksestä.  

Jos joku vielä 20-luvulla on kiinnostunut CD:stä niin audiofiilit ovat nostaneet parhaiten onnistuneeksi versioksi amerikkalaisten 1987 prässäämän painoksen Englannin 1986 uusintapainoksen ollessa sekin erinomaisen kuuloinen. Genesis-levyt remasteroitiin ensimmäisen kerran 90-luvun alussa nimellä definitive edition remaster (pikkukuvissa CD ja takakansi), mutta kultakorvat eivät pidä sitä edellä mainittujen tasoisena.

Vuonna 2008 Genesis teki ison päivityksen kataloogiinsa julkaistessaan viisi vuosien 1970-1975 levyä uudelleen misattuna hienossa vihreässä laatikossa. Selling England By The Pound sekä kolme sitä ennen ilmestynyttä sekä laulaja Peter Gabrielin viimeiseksi jäänyt The Lamb Lies Down On Broadway julkaistiin samalla myös monikanava miksattuna niin että kaksikerroksisessa hybridi SACD-levyllä oli uusi 2.0 ja 5.1 miksaus. Kustakin levystä oli myös DVD ja Selling England By The Poundin tapauksessa siltä löytyy DTS-monikanavaäänen lisäksi Lontoon Sheppertonin TV-studiolla pienen kutsuvierasyleisön edessä kuvattu tunnin mittainen keikka, joka keskittyy luonnollisesti mitä mielikuvituksellisempiin asusteisiin ja vaikuttavaan kokokasvomeikkiin sonnustautuneeseen Peter Gabrieliiln. Toinen arkistojulkaisu on reilun puolen tunnin mittainen Ranskan TV:n taltiointi. Se on aikakaudelle tyypillinen livepalojen ja takahuone haastatteluiden yhdistelmä. Lisäksi DVD:ltä löytyy vuonna 2007 tehty kiinnostava bändihaastattelu.

SACD:n monikanavaääni on teoriassa DVD:tä korkelaatuisempi, mutta eron huomatakseen täytyy olla todellinen kultakorva. Tähän päivään mennessä Selling England By The Pound on ainoa bändin monikanavamiksaus, joka on julkaistu (2014) myös Blu-ray'nä. Myytyäni (hölmöyttäni) vuosia hyllyssä pölyjä keränneen laatikon hankin tämän BD-levyn kompensoidakseni tehtyä virhe myyntiä. Levy hyödyntää 2008 miksausta, mutta ainakin omalla laitteistollani kuunnellessani se kuulosti hiukan dynaamisemmalta kuin kirjastosta vertailua varten lainaamani SACD, varsinkin DTS HM master audiona.

Mainittu vihreä CD-laatikko sisältää kuudennen levyn, jolle on laitettu 10 aikaudella tehtyä harvinsita biisiä. Niiden joukossa on I know What I Like sinkun kääntöpuolella 1973 julkaistu Twilight Alehouse. 

Petri Myllylä / 19.02.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit