Kataklysm – Prevail

Kataklysm on hyvä esimerkki, ehkä tunnetustakin, bändistä, joka syystä tai toisesta on jäänyt luvattoman pienelle huomiolle. Prevail on tämän Kanadassa, vuonna 1991 perustetun poppoon yhdestoista julkaisu. 2000-luvulla bändi on pukannut pihalle levyn vuodessa. Viime vuotinen Live In Deutschland -DVD meni ainakin allekirjoittaneelta täysin ohi. Onneksi tuon tyyliset vahingot on helppo korjata. Keikalle on paljon vaikeampi päästä.

Prevail on nimittäin sen verran tylyä, mutta tyylikästä ja asiallisen ahdistavaa death metallia, että tätä kuuntelee, jos nyt ei ilokseen, niin seuraavan vuoden Tuskaa odotellessa. Maurizio Iaconon laulussa tai murinassa on samanlaisia sävyjä kuin Max Cavaleran ulosannissa. Toisaalta Maurizio käyttää ääntään ehkä aavstuksen monipuolisemmin. Rumpali Max Duhamelin ja basisti Stephane Barben muodostama rytmiryhmä on perusjämäkkä. Yhtyeen musiikillinen sielu, jos deathissa moista voi olla, on kitaristi Jean-François Dagenais. Hän on yhdessä tuottajana ja vierailevana kitaristina toimineen Jason Suecofin kanssa vastuussa Prevailin sopivan perunakellarimaisista soundeista. J-F:n ja Jason ohella sooloja käyvät vinguttamassa Cannibal Corpsen Pat O’Brian ja Overkillin Dave Linsk.

Kappaleet ovat kaikki tasavahvoja. Jokaisella on hienot hetkensä. Tämä on yllättävän monipuolinen paketti ja kenties juuri siksi se toimii nimenomaan kokonaisuutena. Jos joitakin raitoja haluaa kuunnella ennen ostopäätöstä, niin levyn avaava nimiraita, kolmantena kuultava The Chains of Power ja seitsemäntenä aaltoina päälle hyökyvä ja aika paljon Roots-ajan Sepulturalta kuulostava Breathe To Dominate ovat tarkistamisen arvoisia.

Tämä arvio on vuodelta 2008

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email